Hva er et domenenavn

Hjem » Blogg » Domene » Hva er et domenenavn

Domenenavn er noe av det viktigste for en nettside. Det er med et domenenavn alle nettsider starter og gir muligheten til å skape nettsteder, både store og små.

Det er store forskjeller i mellom regler for hva som kan publiseres på et domene. Norske domener .no domener har strenge regler. Utennom .com domener finnes det også mange andre varianter. Vi anbefaler ikke å bruke disse med mindre du har en veldig god grunn. For SEO stiller som regel .no og .com domener sterkest også.

Hva et domenenavn er

Et domenenavn er et navn som består av bokstaver og brukes for å komme til et bestemt nettsted. Selve navnet domenet har er knyttet til en IP adresse som er den tekniske biten som gjør at det er mulig at du blir sendt til et nettsted når du skriver inn et domenenavn.

I vårt tilfelle er domenenavnet mediakonsult.no, store domenenavn er domener som vg.no og google.com.

Det er DNS (domain name system) som gjør det mulig at det skrives inn et navn og ikke en lang serie med nummer som er ip adressen.

For norske domener er det mange regler, og de påvirkes av andre lover som handler om merkevare. Et domenenavn er ikke automatisk en merkevare, men et merkevare kan ha et eller flere domenenavn beskyttet av merkevaren. Les mer om det her!

Lage nettside, Responsivt design

Et domenenavn består alltid av et punktum etter domenenavnet og deretter det som kalles TLD. «.com» er det som kalles TLD. Endel land har også egne TLD for organisasjoner og statlige bedrifter. Det er en egen del av domenenavnet ingen andre en de kan bruke, nettopp for at det ikke skal være noen tvil om at det er en statlig organisasjon.

Før domenenavnet kan du velge selv hvordan domenenavnet skal skrives. Enten med HTTP eller HTTPS først, les hvorfor du burde bruke HTPPS her.

Skal du selge et domene? Les dette først!

Det er viktig å være klar over at tidligere historie til et domene kan forfølge deg som ny eier av domenet også. Det kan være blokkert av søkemotorer f.eks. hvis det har blitt brukt på en uetisk måte tidligere. Les hvordan du kan sjekke historikken til et domene her.

Hvordan domenenavn administreres

De fleste internasjonale domener slutter med .com, dette overvåkes og administreres av ICANN. norske domener (.no) styres av Norid, les mer om særregler for norske domener her.

Et domenenavn kan enten parkeres, det vil si at du eier det men det ikke er aktivt. For at det skal være aktivt må det brukes et webhotell, du kan sette opp både domene og hosting hos leverandører som Proisp.

Så fort du har kjøpt et domene er det sjeldent noen problemer med det. Det eneste du som domeneeier må passe godt på er at du fornyer det så ingen tar det fra deg! Les mer om hvordan du kan kjøpe og selge domener her.

Domenenavn og URL er ikke det samme

URL «Uniform resource locator» inneholder domenenavnet men det inneholder også mer informasjon. For at du skal dele en link eller URL til en spesifikk nettadresse og ikke kun til selve forsiden må det være mer informasjon i en kun domenenavnet. Les om hvordan du linker her!

Når du starter en nettside er det viktig at du helt fra starten av velger hvilken struktur du ønsker på URL. Vi har f.eks. mediakonsult.no/ og så navnet på artikkelen. Fordelen med dette er at Url-en er lett å kjenne igjen. I wordpress får du som standard en annen struktur, de fleste burde med fordel endre denne. Det er viktig at du endrer denne helt fra starten av, for endrer du URL på en aktiv nettside vil andre linker til den artikkelen ikke lenger fungere. Les mer om hvordan du endrer dette her!

På tide med ny nettside? Lage nettside MediaKonsult

Legg igjen en kommentar