Lenking på nettside – Dette må du passe på for å lykkes

Hjem » Blogg » SEO » Lenking på nettside – Dette må du passe på for å lykkes

Det er mange grunner til at lenker er viktig, og det er mange myter rundt dette som ikke helt stemmer. Først og fremst, ja lenker er viktige men du må få de på riktig måte for at de skal være viktige.

Søkemotorer som Google har selv sagt at lenker er en av de viktigste faktorene for hvordan de rangerer et nettsted. Hører du noe fra en troverdig person så er sjansene også store for at du stoler på det som blir sagt. Det er på denne måten lenker fungerer også. Lenker fra et troverdig nettsted går også til andre troverdige nettsteder. Derfor er det også viktig at når du starter en nettside at du er forsiktig med å ikke lenke til andre nettsider som ikke er troverdige.

Ingen store og troverdige nettsider lenker til en ny nettside uten troverdighet. Grunnen er nettopp at de ikke er troverdige, og derfor har den troverdige nettsiden ingen grunn til å lenke til den nye nettsiden. Lenger ned i artikkelen tar vi for oss hvordan du etterhvert kan få lenker fra troverdige nettsider!

En ny nettside har ingen lenker til seg i starten, med mindre nettsiden er startet på et domene som tidligere har blitt brukt. Når du skal starte en nettside og velge deg et domenenavn burde det første du gjør være å sjekke historien til det domenet. Les hvordan du gjør det her! Og hvis du lurer på hva internlenking faktisk er så er lenken i denne paragrafen et eksempel. Den lenker til et annet sted på vår nettside og det er hva vi kaller for en internlenk!

Internlenker – Bedre SEO

Når du lenker internt på nettsiden så får du ikke høyere autoritet automatisk som hvis en høykvalitets nettside lenker til deg. Selv om det ikke automatisk gir høyere autoritet til nettsiden din så kan du få høyere autoritet blant søkemotorer når du internlenker!

Grunnen er at når du internlenker så vil det ofte si at du har annet relevant innhold på nettsiden din. Søkemotorer liker komplette nettsider som har fokusert på et tema istedenfor de som skriver litt om mye forskjellig.

13 Tips for å få en lynrask WordPress Nettside!

Det er ikke et eksakt antall internlenker du skal ha i hver artikkel, og de skal alltid være relevante. Så lenge du kan lenke til en relevant artikkel eller annet innhold på nettsiden din så burde du også gjøre det! Ikke internlenk om det ikke er relevant, du skal hjelpe leseren din.

Internlenking har også den fordelen at du kan skape en silo hvor du gjennom mange forskjellige artikler kan lenke til en spesiell artikkel. Dette kan være en artikkel hvor du f.eks. har affiliate samarbeid, les mer om hvordan du kan komme i gang med det her! Eller at du har et kurs eller noe annet som du ønsker at flest mulig skal lese om! Men ikke lenk til noe annet en det leseren forventer å komme til, det vil slå tilbake på deg!


Linker fra andre

Alle store autoritære nettsider lenker også i mellom andre autoritære nettsider. Ofte rangeres nettsider sin autoritet mellom 0-100. Her vil de som er høyt oppe lenke til andre som er høyt oppe.

Lage nettside, Responsivt design

Litt av problemet er at de med lav autoritet ofte lenker til andre nettsider med lav autoritet også. Dette er typisk spam sider, for hvis du skriver gode artikler så vil du også naturlig lenke til andre nettsider med høy autoritet nettopp fordi di har bra innhold.

Heldigvis forstår søkemotorer at alle nettsider må starte et sted, derfor er det fint mulig å bygge opp en nettside med høy autoritet. Ved å holde seg innenfor en nisje og lage kategorier hvor du skriver artikler innenfor hver kategori som utfyller hele kategorien så vil du ha gode sjanser. Det tar uansett typisk rundt 6-18 måneder før en helt ny nettside får noe særlig trafikk fra søkemotorer.

Hvordan du kan få gode lenker

Det er flere måter du med en ganske ny nettside kan få lenker fra nettsider med høy autoritet. Fordelen med å få det er at din nettside også vil få høyere autoritet!

Har du data, uttalelser, undersøkelser, forskning eller annet unikt innhold som andre ikke har enten ved at du har intervjuet noen eller laget undersøkelser selv så er det mange nettsider med høy autoritet som ofte vil ha dette. Gjør du denne informasjonen lett tilgjengelig for de nettsidene så kan de også bruke den ved å lenke til deg.

Du kan også være med på podcaster, konferanser og generelt aktiv i sosiale medier. Har du et nettverk i den nisjen du har en nettside vil det også være mye enklere å få til samarbeid som kan føre til at nettsiden din får lenker.

Les denne strategiplanen vi har laget for å bygge lenker!

Hvilken nisje du er i har endel å si for hva som vil gi mest mening å gjøre. Sats først og fremst på godt innhold på din egen nettside, når du gjør dette vil du se at du etterhvert får lenker på en naturlig måte. Det tar mye tid å lage bra innhold, skal du i tillegg fokusere på andre medier en din egen nettside kan det fort ende opp med at du ikke selv får nok innhold til din egen nettside!

No follow Do follow lenker

Dette er ikke noe du vanligvis vil møte på, men noen ganger kan det være lurt å benytte seg av det. Og det kan også hende at noen gir deg en No follow lenk!

Alle vanlige lenker er i utgangspunktet Do follow lenker, og de påvirker autoriteten til siden når du får en slik lenk til din nettside. Noen ganger kan det være at du ikke ønsker å gi lenker som gir autoritet til de du lenker til, da kan du benytte deg av No follow lenker. Les hvordan du gjør det her.

Det er ikke noe du trenger å gjøre til vanlige lenker. Men i noen tilfeller som hvis du skal vise til noe som ikke er bra f.eks. kan du gjøre det nettopp for å ikke gi mer autoritet.

Tenk etisk!

Nettsider fungerer på mange måter som personer i samfunnet som også har høy autoritet. De med høy autoritet har mest innflytelse og tjener mest penger, sånn fungerer på mange måter nettsider også.

Det finnes mange uetiske måter du kan få lenker til nettsider, og det gjøres veldig ofte. Det er ikke så enkelt å finne ut av det for søkemotorer heller, men hvis de finner ut av det vil du bli svartelistet!

Mange som ønsker å få høy autoritet raskt ser etter de lettvinte løsningene som å kjøpe linker. For det første vil de som er villig til å selge lenker uansett sjeldent ha en veldig god side, eller at den ikke er relevant. Istedenfor å bruke tid og penger på dette så gjør heller det riktig, nettopp å lage så bra innhold at det må lenkes til!

På tide med ny nettside? Lage nettside MediaKonsult

Legg igjen en kommentar