Domenenavn – Hvordan velge riktig

Hjem » Blogg » Domene » Domenenavn – Hvordan velge riktig

Skal du ha en nettside så må du ha et domene, og skal du ha et domene må du også finne et som er ledig! Domenet er det nettsiden din heter! Vårt domene er mediakonsult.no. Siden det er i bruk så kan heller ingen andre ta det, og den som har det fra før av har førsteretten til å fornye det.

Om du har et domene så er det viktig at du passer på at det blir betalt før det må fornyes. Er du et registrert varemerke så kan du klage til blant annet Norid om noen har tatt ditt domene, les mer om det her. For domener som ikke er tilknyttet et registrert varemerke eller foretak er det ganske fritt frem, derfor er det også viktig at du passer på at du fornyer det.

Det er flere steder man kan følge med på når domener utløper, og her sitter det flere som forsøker å kuppe de av noen som har glemt å fornye domenet sitt.

Hva er et godt domenenavn

Domenenavn er viktig, men av andre grunner en det mange tenker. Det har blitt sagt av veldig mange at et domenenavn skal inneholde relevante søkeord, og at det vil hjelpe for SEO. Det stemmer ikke! Søkeord i URL har generelt så godt som ingenting å si.

Det som er viktig er at domenet også er navnet til firmaet. Det er faktisk så viktig at du burde velge firmanavn etter hva som er ledig som domenenavn!

Lage nettside, Responsivt design

Domenenavnet skal være enkelt, det å unngå æøå i navnet forenkler mye. Det gjør også at dere kan bygge et merkenavn som kan lanseres i utlandet. Navnet skal være enkelt, og ikke minst beskrivende.

Start med å finne et domenenavn som er ledig her!

Domenenavnet kan være en forkortelse, spesielt hvis det er vanskelig å finne et godt domene som er tilgjengelig. Et domenenavn skal ikke inneholde bindestrek eller lignende, tenk at du skal kunne si navnet til en person og de skal ikke være i tvil om hvordan det skal skrives! Når dere først finner domenenavnet er det lurt å i det minste kjøpe .com versjonen av domenet også.

Les hvordan du setter opp en nettside når du har kjøpt et domene her!

Få tak i domenenavn som allerede er tatt

Er du en nyoppstartet bedrift vil det sjeldent være hensiktsmessig å kjøpe et domene. Unntaket er hvis det er et velkjent domene som har høy autoritet og kan di dere en god start.

Via Norid kan du sjekke hvem som er eier av et domenenavn, og kontakte de om du ønsker å kjøpe domenenavnet. Lag deg en liste over domenenavn som er aktuelle, og henvend deg til flere. Ofte vil du bli representert en høy pris i starten, selv for domenenavn som langt i fra er verdt det.

Sjekk hvilke domenenavn som er ledig, eller overfør et domenenavn du har kjøpt her!

Et tips er å skrive en mail fra en mailadresse som ikke avslører firmanavnet deres, hvis det kan knyttes til domenet. Det blir fort veldig åpenbart hvor interessert dere er i domenet hvis dere gjør det.

Utenom å ikke avsløre behovet deres, men heller bare si at dere er interessert så er det lurt å være tilbakeholdne i forhandlingene. Det finnes veldig mange mulige domenenavn i Norge, og det er sjeldent at dere faktisk er i en budkrig og konkurrerer mot andre interessenter.

Hvor mye dere skal betale blir opp til dere, er det et kanonbra navn og dere har store ambisjoner kan det være lurt å bite i det sure eplet å betale en ganske høy pris. Men husk at domenenavn også kan bygges opp fra grunnen av og bli til store merkenavn!

Sjekk historien til domenet!

Det er veldig viktig å gjøre dette! Et domenenavn kan ha blitt brukt med ondsinnede hensikter, eller uetiske metoder for å vokse det raskt. Google kan også ha lagt inn domenet som straffet som faktisk kan gjøre at det permanent vil være utestengt fra Google sin søkemotor.

Ofte vil det ikke være permanent straffet, men det kan ha en mildere straff som fortsatt gjør at det vil bli veldig vanskelig å vokse siden, og ikke minst vil det ta veldig lang tid.

Det er flere metoder å sjekke historien til et domene. Start med å google det, og søk det opp i waybackmachine. Her kan du se hvordan nettsiden har sett ut tidligere.

Ved å bruke et verktøy som Ahrefs kan du sjekke autoriteten til domener, og hvilke nettsider som domenet linker til og får linker fra. Det er bra og få linker fra andre nettsider, men kom det fra typisk spam sider gjør det ingenting godt for siden din. Les mer om hvordan du burde linke på din egen nettside her!

Hvordan kjøpe domenenavn

Om du bare har en ide om noe du skal starte opp kan du også parkere et domene. Det betyr at domene ikke er aktivt, men du eier domenet. Det er veldig lurt å gjøre det hvis du går med en ide og du finner et bra domene!

Skal du selge et domene? Les dette først!

Hos ProISP kan du kjøpe norske domener til 179,- kroner. Du får også god kundeservice når du trenger det. Det er viktig å velge en domeneleverandør som også har gode hosting løsninger. Hos ProISP kan du sette opp en nettside med hosting med engang og få en fungerende nettside/ nettbutikk med engang. Du har også muligheten til å parkere et domene. Når du setter opp et domene så velg at det skal være med HTTPS, det er kostnadsfritt hos ProISP.

Hvordan flytte domene og webhotell!

På tide med ny nettside? Lage nettside MediaKonsult

Legg igjen en kommentar