SSL Sertifikat – Fiks det lett selv – Dette er hvorfor det er så viktig!

De fleste nettsider bruker nå SSL, og så godt som alle nettbutikker bruker det. At en nettside benytter SSL betyr ikke at den ikke kan være svindel, det betyr bare at data i mellom den besøkende og nettsiden er kryptert. Er det en svindler sin nettside du besøker som har SSL så kan du fortsatt bli like svindlet!

Selv om SSL sertifikat gjør at du fortsatt kan bli svindlet siden de som driver selve siden kan være svindlere så er det fortsatt større grunn til å være ekstra på vakt om siden ikke bruker SSL!

Hva er SSL Sertifikat

SSL Står for “Secure Socket Layer”. SSL er en sikkerhetsprotokoll og sørger for at du kobler til en autentisert nettside hvor innholdet mellom deg og webserveren (nettstedet) er kryptert. Når det brukes HTTPS så er det HTML sendt med HTTP som blir beskyttet av SSL.

I nettleseren kan du se ved domenet om det er et symbol for en hengelås, det betyr at siden har HTTPS. Du kan også trykke på det for å få mer informasjon om hvor sikkert domenet er.

Hvorfor det er viktig å ha SSL Sertifikat

Tidligere var det de som mottok betaling som oftest hadde HTTPS/ SSL på nettsiden sin. Nettopp fordi du utvekslet betalingsinformasjon med nettsiden, og derfor burde den informasjonen også være kryptert.

Problemet med nettsider som kun har HTTP er at selv om du ikke gjennomfører betaling så skriver du kanskje inn et passord eller gir annen informasjon. Når nettsiden kun har HTTP så er ikke den informasjonen kryptert.

Lage nettside, Responsivt design

Det er ingen grunn til å ikke ha en HTTPS nettside, og hvis du ikke har det kan du miste hele 82% trafikk! Den største grunnen til å ha HTTPS er rett og slett at det gir trygghet til de besøkende, og nettlesere skremmer vekk lesere om du kun har HTTP.

For SEO er også HTTPS positivt. Søkemotorer ønsker å hjelpe de som søker og gi de den informasjonen de er ute etter på en nettside. Kommer det fra en nettside som ikke er sikker er terskelen veldig høy for å sende trafikk til de!

Har du noen gang kommet til nettside hvor du aktivt må trykke deg forbi en advarsel om at siden ikke er trygg kan det at siden mangler HTTPS være grunnen, det er nettleseren som bestemmer hvordan de varsler deg som bruker om dette. Google og andre søkemotorer vil også sjeldent sende trafikk til slike sider.

Hvordan få SSL Sertifikat til din nettside/ nettbutikk

Bruker du ProISP og har webhotell der får du kostnadsfritt HTTPS, altså SSL kryptering. Du kan også velge mellom flere typer SSL Sertifikater. For større bedrifter og spesielt nettbutikker er et oppgradert SSL sertifikat viktig.

Det skaper også tillit hos de som handler hos deg, og du sikrer deg selv også. For nye nettsteder er det ikke nødvendig og gratis versjonen holder fint. Etterhvert vil det være lurt å oppgradere, se de forskjellige SSL Sertifikatene her!

Når du setter opp en ny nettside hos ProISP så setter du den opp med HTTPS fra starten av. Du kan også tvinge redirigering så alt uansett kun blir sendt med HTTPS! Der det står protokoll velger du HTTPS.

SSL Feil

Det skjer sjeldent feil med SSL. Det vanligste er at det enten ikke har blitt oppdatert enda hvis det er en helt ny side. Om domenet peker videre til en annen nettside kan også problemet oppstå, grunnen er at det ikke er verifiserbart hvem som står bak nettopp fordi den besøkende blir videresendt.

Hvordan flytte domene og webhotell!

SSL Mail

Dette legger du inn selv når du setter opp mailen. De aller fleste støtter muligheten for dette.

Om det er TLS eller SSL som brukes til mailen har lite å si, forskjellen er at TLS er en nyere versjon av den samme SSL Sikkerhetsprotokollen. Veldig mange benytter TLS på nettsider også istedenfor SSL, i praksis har forskjellen ingenting å si bortsett fra at SSL er den eldre versjonen.

På tide med ny nettside? Lage nettside MediaKonsult

Legg igjen en kommentar