Woocommerce – Fordeler/ulemper

Skal du starte en nettbutikk, uansett om det er for fysiske eller digitale produkter så er det veldig viktig at du velger riktig plattform for deg helt fra starten av.

Woocommerce er en netthandelsutvidelse som kan installeres i WordPress. Det var ikke WordPress som opprinnelig laget den, men det er nå de som eier og vedlikeholder/ videreutvikler den.

Har du allerede en nettside som bruker WordPress så er det veldig enkelt å få innstallert Woocommerce, det er også helt gratis. Les hvordan du får laget en WordPress nettside her.

Hva er Woocommerce

Det er viktig å forstå forskjellen mellom WordPress og Woocommerce. WordPress kan brukes som en nettside eller bloggplattform uten Woocommerce, men Woocommerce kan ikke brukes uten WordPress.

Woocommerce er en åpen kildekode-plugin for e-handel, og den kan brukes av veldig små og veldig store nettbutikker.


WordPress og Woocommerce kan tilpasses i veldig stor grad. Store nettbutikker legger også inn mye kode selv, mens de fleste mindre nettbutikker bruker standard oppsett og heller støtter seg til diverse plugins.

Litt tilpasninger må til før Woocommerce er klart til bruk. Hovedsakelig er det å oversette til norsk, mye er gjort fra før av men ofte er litt ekstra oversetting nødvending. Deretter må du sette opp produkter, med bilde/pris og lagerstyring.

For at en kunde skal kunne lage en ordre i Woocommerce må du velge regler for frakt, og ha en betalingsløsning.

Fordeler med Woocommerce

En av de største plattformene – Det er flere grunner til at det er viktig å bruke en stor og annerkjent netthandelsplattform. Blant annet kontinuerlig oppdateringer og at sikkerheten blir ivaretatt. Woocommerce er den største netthandelsplattformen med ca 25% markedsandel.

Kostnad – Woocommerce har en stor fordel i at kostnadene kan tilpasses til hvor langt nettbutikken din har kommet. Woocommerce koster ingenting, men du må regne med noen kostnader etterhvert.

Det som koster penger er et theme, dette kan være lurt å betale for allerede fra starten av. Les mer om det lenger ned i artikkelen. Betalingsløsninger koster ikke alltid noe, men de som konverterer best koster litt.

Etterhvert som nettbutikken blir større kan det også bli nødvending å betale for plugins som optimaliserer nettsiden for å få den raskere. Mer hosting kan også bli aktuelt hvis nettsiden blir veldig stor.

Lage nettside, Responsivt design

For å drive en nettbutikk som omsetter for flere hundretusen kroner så er det fortsatt lite penger det er snakk om som er nødvendig for å drive nettbutikken.

Theme –Woocommerce kan brukes med de fleste theme, men det er langt fra alle theme som funker bra hvis du vil ha en nettbutikk.

Themet har sånn sett ikke noe å gjøre med Woocommerce, det er i WordPress du velger hvilket theme du ønsker. Et godt theme gjør at du enkelt kan designe en fin nettside, at det tilpasser seg både mobil og nettleser, og ikke minst hvor rask nettside du kan få.

Et av de beste og mest brukte themet for nettbutikker er Flatsome, det brukes av mange store og små nettbutikker som både er internasjonale og norske. Fordelen er at det både er raskt, men du kan også redigere hele themet og få akkurat det designet du ønsker uten å laste ned en egen plugin for å gjøre det. Ved å begrense antall plugin du bruker er både siden raskere og ikke minst sikrere.

Integrerte e-handel løsninger – Selv om det krever litt oppsett for at du skal få en fungerende nettbutikk så har Woocommerce alle funksjonene du trenger. Blant annet utsjekk og ordrebekreftelse er ting som alltid burde settes opp individuelt for alle nettbutikker.

For frakt setter du opp priser selv, eller integrer løsninger fra en ekspeditøren du bruker for å kalkulere fraktpriser. Det er også mulig å legge inn forskjellige fraktsoner, og gratis frakt over en viss sum osv.

Gode betalingsløsninger er viktig for alle nettbutikker. Paypal er lett å sette opp, men det er ikke hva de fleste netthandlere foretrekker å bruke. Vipps hurtigkasse har god integrasjon og er enkelt å sette opp, hvor du kun betaler en viss prosent for hver transaksjon.

Av andre løsninger en ren kortbetaling er Klarna og Vipps hurtigkasse to alternativer som begge konverterer veldig bra. Hvilken løsning du går for burde også avhenge av prisen på det du selger, og ikke minst hvem kundene dine er.

Woocommerce har også et velfungerende og bra ordresystem hvor du får oversikt over alle ordre, rapporter og det juster lagerbeholdning etter ditt eget ønsker ved returer og lignende.

Fiken er ett av flere regnskapsprogrammer du kan bruke som kommuniserer med Woocommerce. For fullstendig integrasjon så tar fiken seg ekstra betalt ved at du må kjøpe en ekstra modul for å få denne muligheten.

Lage produkter – Du kan selv sette opp hvordan du ønsker produktene dine, hvor du kan ha variable produkter. Det vil si at et produkt kan ha forskjellige farger, størrelser og andre faktorer. Hver av disse kan du lagerstyre for som gjør det hele veldig oversiktlig.

Du kan også ha digitale produkter, det er fortsatt viktig å tenke på det som en nettbutikk selv om det er digitale produkter du selger!

Plugins/ utvidelser – Begge navnene er riktige, men de fleste sier bare plugins og derfor skriver vi det på den måten for enkelhetsskyld.

Det finnes en plugin for alt, men det er viktig å være kritisk til hvilke du laster ned. For det første sikkerhet, noen blir ikke oppdatert som de skal og det kan etterhvert gjøre at noen med ondsinnede intensjoner finner sikkerhetshull. Derfor må du også passe på at du laster ned velkjente plugins som jevnlig oppdateres. De som kommer fra kjente aktører trenger du ikke å være bekymret for så lenge du oppdaterer jevnlig.

For det som kan gjøres på andre måter, altså at det allerede er integrert i woocommerce er det ikke noe poeng i å laste ned et plugin. Laster du ned mange vil nettsiden din også etterhvert bli treig. Mange plugins fungerer heller ikke med andre plugins, det er viktig å sjekke kompatibiliteten før du laster ned et plugin.

Ulemper med Woocommerce

Backup/ oppdateringer – Dette er mest relatert til WordPress men det har med hele nettbutikken inkludert woocommerce å gjøre.

Hvis du ikke oppdaterer jevnlig, både theme, WordPress, Woocoommerce og plugins risikerer du i mye større grad å bli hacket og få data på avveie. I og med at du har andre sine personopplysninger er det viktig at du følger med på dette. Oppdaterer du jevnlig er sjansene mye mindre for at du blir utsatt. Last heller ikke ned plugins som kommer fra tvilsomme utviklere.

Du burde ha en Backup av nettbutikken din, bruk f.eks. UpdraftPlus til dette. Det gir deg muligheten til å selv velge hvor ofte du ønsker backup, og hvor kompleks du ønsker at backup-en skal være.

Kompatibilitet – Hver gang du laster ned en plugin så må du sjekke at den er kompatibel med resten av nettbutikken din. Det står hva pluginet er kompatibelt med, men her kan det fortsatt skje feil.

På tide med ny nettside? Lage nettside MediaKonsult

Om det skjer noe feil så skyldes det ofte et plugin. Er det en stor feil som skjer så kan du bruke en backup du har og på den måten raskt få siden opp å gå igjen. Det er derfor det er så viktig at du jevnlig tar bakcup. Still inn at backup tas før du gjør endringer på siden, i tillegg til at du har jevnlige satte intervaller for når det blir tatt automatisk.

Sørg for at du velger riktig!

WordPress i kombinasjon med Woocommerce fungerer veldig bra, du kan skape akkurat hva du vil. Men du vil også møte på utfordringer, nettopp fordi du har så mange muligheter.

Om det er noe du absolutt vil unngå er det enten å bruke en enklere plattform som enten koster mer eller gir deg færre muligheter. Både WordPress, Woocommerce og plugins har blant annet mange veldig store facebookgrupper hvor det er mulig å få hjelp. Det er flere av disse på norsk også.

Det er også mange byråer og selvstendige konsulenter som kun jobber med å tilby hjelp for WordPress og Woocommerce. Derfor er det også en plattform som nettbutikken kan vokse med.

Det er viktig å tenke godt igjennom hvilken plattform du skal bruke før du bestemmer deg. Å bytte selve plattform er komplisert og krever ofte mye arbeid.

Legg igjen en kommentar