Mann sitter foran dataskjermer og jobber

Hva er CMS? Grunnleggende om publiseringssystemer

CMS er Content Management System, på norsk har vi flere navn som brukes for CMS. Publiseringssystem er det mest riktige, men publiseringsverktøy, og publiseringsløsning brukes også. CMS er det nettsiden bruker for at nettsiden skal kunne vise innhold.

På starten av 90 tallet ble det utbredt med CMS, og nå finnes det mange tilbydere av CMS. For å publisere denne artikkelen skriver jeg teksten i WordPress, og deretter trykker publiser, det vil si at jeg bruker WordPress som CMS. Med WordPress som CMS har du tilgang til mange funksjoner. Blogg funksjonen er bare en liten del av det, og i WordPress er en del av funkjson at du f.eks. kan velge kategori, format og forfatter. Hvert CMS har mange funksjoner, hvor noen er veldig viktige, og andre mindre viktige for alle.

Hva er CMS

Et Content Management System (CMS) er en programvareapplikasjon eller sett av relaterte programmer som brukes til å opprette og administrere digitalt innhold. CMS-er er spesielt nyttige når det gjelder å håndtere nettsider som krever konstant innholds oppdatering og interaksjon. Med et CMS kan du enkelt legge til, redigere og slette innhold, alt fra tekst og bilder til videoer og podcasts, uten å måtte skrive eller endre kode.

Hele poenget med CMS er at brukeren enkelt skal kunne betjene en nettside. For å lage en bloggartikkel, eller designe en forside/landingsside har CMS gjort at dette har blitt en enkel oppgave som ikke krever koding.

Lage nettside, Responsivt design

Forskjellige typer CMS

Det finnes mange forskjellige CMS, med hver sine styrker og svakheter. Siden mange CMS låser deg til en plattform som det kan være vanskelig å bytte fra er det veldig viktig at du gjør et godt valg første gang!

CMS – Hvordan Velge Riktig Nettsideplattform

Åpen Kildekode CMS

Dette er CMS-er hvor kilden er tilgjengelig for alle. Brukere kan modifisere og forbedre koden etter behov. Eksempler inkluderer:

 • WordPress: Ekstremt populær på grunn av sin fleksibilitet og et omfattende utvalg av plugins og temaer.
 • Joomla: Tilbyr en rekke funksjoner rettet mot sosiale nettverk og e-handel.
 • Drupal: Best kjent for sin robuste funksjonalitet og skalerbarhet, ideell for komplekse, store nettsteder.

Proprietære CMS

Disse CMS-ene er utviklet og administrert av en organisasjon som også kontrollerer programvarens lisensiering. De tilbyr ofte brukerstøtte og oppdateringer som en del av abonnementet. Eksempler inkluderer:

 • Adobe Experience Manager: Gir omfattende verktøy for bedrifts nettsteder og digitale opplevelser.
 • Sitecore: En kraftig plattform for digital markedsføring og innholdshåndtering.

Nettsidebyggere

Det finnes mange CMS for nettsidebyggere som er laget for at det skal være enkelt å lage nettsider. Her blir du lukket til nettsidebyggeren siden du bygger nettsiden på deres plattform.

 • Wix: En allsidig nettbygger med bred brukervennlighet.
 • Squarespace: Kjent for sine design vennlige maler og integrerte funksjoner.
 • Shopify: Laget spesielt for nettbutikker

Hvorfor Bruke et CMS?

Bruken av et CMS gir flere fordeler, som:

 • Effektivitet: Oppdateringer kan gjøres raskt og enkelt, noe som er avgjørende for innhold som ofte trenger oppfriskning.
 • Brukervennlighet: De fleste CMS-er krever lite til ingen programmeringskunnskaper.
 • Tilgjengelighet: Tillater flere brukere å jobbe på og administrere nettstedet samtidig.

De mest brukte CMS

Det viktigste med et CMS er at det kan brukes til det du trenger! Men det er også andre viktige aspekter, som hvor utbredt det er og hvor kostbart det er.

WordPress

Dette er det mest brukte CMS i verden. Det er kjent for sin brukervennlighet og massive fellesskap. WordPress er høyt tilpasningsdyktig, med tusenvis av temaer og plugins som lar deg legge til alle funksjoner du kan tenke deg.

Vi bygger nesten alle nettsider og nettbutikker med WordPress for våre kunder. Fordelen med WordPress er at man i backend har all data, mens man kan bytte theme og plugins for å få full fleksibilitet uten å måtte bytte CMS. Det gjør at man kan endre alt, men fortsatt beholde alt innhold man har laget.

WordPress har også den fordelen at det er mest brukt, og derfor lages det hele tiden nye verktøy som gjør at man ikke blir begrenset i hva man kan lage. Med WordPress kan man også kode selv hvis det blir et behov på sikt, altså ingen begrensninger! I tillegg er WordPress gratis å bruke! Utvidelser (plugins) derimot koster ofte penger å bruke.

På tide med ny nettside? Lage nettside MediaKonsult

Joomla

Joomla er et utmerket valg for de som trenger litt mer funksjonalitet enn det som tilbys av WordPress. Det er spesielt populært for utviklere som ønsker mer avanserte funksjoner.

Drupal

Drupal er det beste valget for komplekse, omfattende nettsteder som krever grundig datahåndtering. Det er ikke så brukervennlig som WordPress eller Joomla, men det er ekstremt kraftfullt.

Hvordan se hvilket CMS en nettside bruker

Start med å sjekke URL for nettsiden her, det er et verktøy fra seomator.com som ofte vil avsløre CMS og andre verktøy en nettside bruker.

Hvis dere vil finne ut hvilket CMS en nettside bruker er det ofte fordi de har en funksjon, eller design dere også ønsker. Det kan være kodet, men hvis de bruker en nettsidebygger er det som regel en standard løsning som er tilgjengelig for alle.

Ofte er det lett å se på en nettside hvilket CMS de bruker, fordi de ofte er designet på samme måte. Start med å sjekke URL-en til nettsiden du vil sjekke her, der kan du finne ut om det er en WordPress nettside, og hvilket theme siden bruker hvis det er WordPress.

En annen metode er å høyreklikke/dobbeltklikke og trykke på «View Page Source» mens du er på nettsiden. I denne koden vil du som regel kunne finne hvilket CMS som er installert. Er du ikke kjent med alle CMS kan du bruke denne listen fra Wikipedia som inneholder de fleste CMS. Søk deretter opp CMS i koden fra «View Page Source» til du finner navnet på et CMS.

Mange nettsider avslører i Footer hvilket CMS de bruker, ofte vil det stå noe lignende som «powered by …… «

Forsøk å logg deg inn i admin panelet! Med en WordPress side vil det være: Eksempelnettside.no/wp-admin, for andre CMS brukes ofte /login eller /admin.

Hvordan velge riktig CMS?

Når du forstår hva et CMS er, blir det også klart hvorfor det er så viktig å velge riktig når du skal få laget en nettside! Velger du feil vil du bli begrenset med hva du kan gjøre. Noen CMS blir også veldig kostbare å bruke i lengden, ettersom omsetningen øker, og når dere trenger mer avanserte funksjoner.

Les guiden vår for hvordan du velger riktig CMS her! Ta gjerne kontakt med oss om dere trenger hjelp til riktig valg av CMS for dere!