CMS – Hvordan Velge Riktig Nettsideplattform 

Valg av nettside plattform påvirker alt fra funksjonalitet og brukervennlighet til fremtidig skalering. Derfor burde valg av plattform gjøres etter en grundig analyse av behovet deres nå, og hva det kommer til å være i fremtiden.

Vurder Dine Behov og Mål

Klarlegg dine behov før du vurderer plattformalternativene. Ønsker du en nettbutikk, en blogg, eller en informativ bedriftsside? Valg av plattform har mye å si for funksjonalitet, tidsbruk og fremtidige kostnader. Det er heller ikke så enkelt å bytte plattform, derfor må det gjøres en grundig analyse av behovet før dere bestemmer dere!

Hva er en nettside plattform (CMS)

Det finnes mange typer plattformer for nettsider, vanligvis er de inndelit i e-handelsplattformer og nettstedbyggere. Begge deler er CMS, som betyr Content management system, på norsk, publiseringsplattform.

CMS (Content Management System)

WordPress

 • WordPress er det mest populære CMS i verden, kjent for sin fleksibilitet og et stort utvalg av tilpasningsmuligheter gjennom temaer og plugins.
 • Fordeler: Kan være helt gratis! Kan tilpasses alle behov, det mest brukte, god support, lett å jobbe med SEO. Mulighet for å lage nettbutikk uten ekstra kostnad!
 • Ulemper: Krever vedlikehold og teknisk forståelse, spesielt for sikkerhetsoppdateringer.

Hvor mye koster en WooCommerce Nettbutikk – WordPress

Joomla

 • En robust plattform egnet for å bygge komplekse nettsider.
 • Fordeler: Tilbyr fleksible løsninger for innholdsstyring, bra for sosiale nettverkssider og e-handel.
 • Ulemper: Kan være komplekst for nybegynnere, mindre utvalg av tillegg enn WordPress.

Drupal

 • Kjent for sin kraftige ytelse og sterke sikkerhetsfunksjoner.
 • Fordeler: Ideell for avanserte og store nettsteder som krever omfattende datahåndtering.
 • Ulemper: Har en brattere læringskurve og krever mer teknisk ekspertise.

E-handelsplattformer (CMS)

Dette er CMS som stort sett brukes av nettbutikker.

Shopify

 • En ledende e-handelsplattform som gjør det enkelt å bygge og administrere en online butikk.
 • Fordeler: Brukervennlig, innebygd betalingsløsning, stort app-marked for å utvide funksjonaliteten.
 • Ulemper: Månedlige kostnader kan være høye, og transaksjonsgebyrer kan tilkomme hvis du ikke bruker Shopify Payments.

Magento

 • Kraftig, men kompleks plattform, egnet for store e-handelsbedrifter.
 • Fordeler: Skalerbar, robust og fleksibel med mange tilpasningsmuligheter.
 • Ulemper: Krever utviklingsferdigheter og kan være ressurskrevende.

Nettstedbyggere (CMS)

Dette er CMS som er laget for å enklere designe nettsider.

Wix

 • En intuitiv dra-og-slipp nettstedbygger som er flott for nybegynnere.
 • Fordeler: Enkel å bruke, ingen koding nødvendig, mange design å velge mellom.
 • Ulemper: Nettstedet kan oppleves som mindre profesjonelt, og SEO-funksjonene er ikke like robuste som andre CMS-plattformer.

Squarespace

 • Kjent for sine stilfulle design, egnet for kreative profesjonelle.
 • Fordeler: Estetisk tiltalende maler, god innebygd funksjonalitet.
 • Ulemper: Mindre fleksibilitet i funksjonalitet sammenlignet med en full CMS.

Så hva anbefaler vi deg at du bruker?

Vi bruker nesten kun WordPress av flere grunner. Noe av det viktigste med en nettside er at den må ha et formål, og den skal helst ikke se lik ut som alle konkurrentene sine. Med WordPress får man muligheten til å lage helt unike nettsider og man kan legge til nesten ubegrenset med funksjoner.

En annen stor fordel med WordPress er at det er gratis å bruke! I starten kan man derfor ha en nettside uten noen månedlige kostnader utennom hosting og domene. Etterhvert som det stilles flere krav til nettsiden kan man enkelt utvide funksjonaliteten med enten koding eller å bruke plugins som kan gi mer avanserte funksjoner. Med WordPress vil det også komme noen kostnader etterhvert som man trenger flere avanserte funksjoner, men vår erfraring er at WordPress fortsatt er rimeligst og mest fleksiblet.

Funksjoner og Fleksibilitet

Vurdér om plattformen støtter de funksjonene du trenger, som SEO-verktøy, sosiale medieintegreringer og at nettsiden er responsiv. En plattform som tilbyr omfattende tilpasningsmuligheter uten å kreve omfattende teknisk innsats er gull verdt for mange små til mellomstore bedrifter.

Lage nettside, Responsivt design

Har dere noen spesielle behov, eller tenker dere muligens får det i fremtiden er det veldig viktig å sjekke om det vil være mulig med den plattformen dere velger! Og ikke minst til hvilken pris og hvor avansert det vil være.

Skalerbarhet og Fremtidig Vekst

Din valgte plattform bør kunne skalere sammen med din virksomhet. Vurder fremtidige behov for nettstedtrafikk og funksjonalitet, og sørg for at plattformen kan håndtere denne veksten.

Dette er en av grunnene til at vi stort sett bruke WordPress, for det er nesten ingen begrensinger for skalering. Velger du en annen plattform som du vokser fra, eller de månedlige kostnadene etterhvert blir for store er det ikke så lett å bytte til en annen plattform.

Bytte av plattform er mulig, men alle linker må videresendes, og alt må legges inn på nytt på den nye plattformen. Derfor burde det absolutt unngås å bytte plattform med mindre det blir helt nødvendig.

Budsjett og Kostnader

Sett opp et realistisk budsjett som inkluderer alle kostnader forbundet med nettstedet ditt, fra oppsett og månedlige avgifter til eventuelle utviklerkostnader. Sjekk nøye hva plattformen kommer til å koste spesielt hvis det er nettbutikk dere har! de fleste plattformer tar seg veldig godt betalt når omsetningen din øker.

Sikkerhet og Support

Pålitelig kundestøtte og robuste sikkerhetstiltak er essensielt, spesielt når du håndterer kundetransaksjoner og sensitiv informasjon. Her kan man også benytte seg av tredjeparter og backup fra plugins og hosting leverandør.

Sammenlign Populære Plattformer

Er dere usikre på hvilken plattform dere burde bruke kan vi bistå med hjelp til det! Det å velge riktig nettsideplattform er en beslutning som har langvarig påvirkning på din virksomhet.

På tide med ny nettside? Lage nettside MediaKonsult

Selv om valg av plattform er viktig så er det å bygge en nettside på riktig måte som er det viktigste! Vi tilbyr komplette nettsider fra A-Å laget med WordPress!