Hvordan bygge lenker til en ny nettside

Lenkebygging – 5 Tips og 1 plan for å få lenker

Hjem » Blogg » SEO » Lenkebygging – 5 Tips og 1 plan for å få lenker

Lenkebygging fungerer veldig likt som samfunnet ellers. Personer som lykkes i næringslivet har god kontakter, og de kjøper ikke disse kontaktene. Ett god nettverk bygges over tid, og det hjelper deg med å få gjort ting. De som kjøper seg frem (korrupsjon) havner også ofte i en skandale etterhvert. Dette har mange som har kjøpt seg lenker fått erfare.

Lenker gjør det samme for en nettside. Har du lenker fra relevante nettsider som har høy autoritet så ser søkemotorer dette, og de anser deg som en ekspert når du får flere gode lenker til nettsiden din.

For å bygge lenker må du ha en plan

  1. Unikt innhold som burde deles!

Det er flere strategier som kan brukes for å bygge lenker, men at det gjøres i riktig rekkefølge er veldig viktig. For at du skal begynne å kunne bygge lenker må du først ha bra innhold! Det er på denne måten lenke skal komme naturlig, men det er også noen metoder som kan brukes for å få litt ekstra fart på lenkebyggingen.

I teorien er lenkbygging veldig enkelt, men i praksis er det ikke så enkelt. Derfor må du først ha laget bra innhold, og nettsiden må være «komplett» før du starter lenkebyggingen. Ingen har lyst til å lenke til deg hvis nettsiden ikke er imponerende. Derfor må alle sider være på plass, det visuelle må være i orden og du må ha innhold som dekke temaene du snakker om. Du kan ikke ha noen artikler om forskjellige temaer, du må har flere artikler som dekker et tema helt.

5 tips for å bygge lenker

Når nettsiden din har alt det grunnleggende i orden, og du har fått laget ganske mye innhold kan man begynne å bruke noen metoder for å få fart på lenkebyggingen. Før du begynner å lenke, sørg for at du har riktig URL-struktur!

  1. Henvend deg til relevante nettsider

Lenkebygging er ikke enkelt, men har du noe som andre i din bransje gjerne vil vise frem blir det mye enklere. Det kan være alt fra ett Excel dokument, en avansert kalkulator eller noe grafisk. Det aller beste er hvis du finner hvor på nettsiden andre i din bransje mangler dette, og deretter sender du med en lenk til hvor du har det på  nettsiden din!

Dette er den aller beste og enkleste metoden, men det krevere at verktøyet eller det du foreslår at de burde bruke som du har faktisk er veldig bra og relevant!

2. Vær en ekspert!

For det første må du faktisk være en ekspert, det må være endel av biografien du har til «forfatteren» på nettsiden din. Denne metoden går ut på at du gjør deg tilgjengelig for andre i din bransje.

Lage nettside, Responsivt design

Finn innhold på andre sine nettsider som trenger en god referanse eller at du legger til noe som en ekspertuttalelse. Dette fungerer bra når du finner innhold hvor du virkelig kan bidra. Du kan også være aktiv i facebook grupper, Linkedin og andre forumer. Hjelper du andre i din bransje der så vil du også kunne få lenker når du har bidratt til å gjøre innholdet deres bedre.

3. Skriv ett gjesteinnlegg

Gjesteinnlegg har blitt brukt i mange år, og det fungerer bra. Selv om det tar tid så er det noe som kan gi god avkastning når du gjør det ordentlig. Du burde «pitche» en ide til firmaer i din bransje, ikke bare send det samme til mange!


Introduser deg som en ekspert, og finn innhold de mangler på nettsiden sin hvor du kunne bidratt. Gjerne gi de flere forslag, og vis til artikler du har skrevet før. Det er like greit å være åpen om intensjonen din, for dette er vinn-vinn for begge parter når det gjøres riktig uansett.

4. Optimaliser andre sine bloggartikler

Fordelen her er at sjansene for å kunne få en lenke er ganske stor om du er flink til å finne optimaliseringsmuligheter. Det kan være en artikkel som burde ha noen flere paragrafer for å vinne flere søkeord.

Hvis artikkelen ikke rangerer øverst kan du også gjøre oppmerksom på hva du tenker skal til, og sende artikkelen oppdatert med det du mener skal til. Andre muligheter er at de har lenker som ikke lenger fungerer, noe grafikk artikkelen burde hatt eller lignende. Ser du noen veldig åpenbare muligheter vil det ofte være lurt å gjøre arbeidet først, og deretter sende det så de ikke bare blir representert ideen din!

5. Lenker må ikke være fra store autoritære nettsider!

Det er fort gjort å tenke at du må ha lenker fra nettsidene som er størst og har høyest autoritet. Det er selvsagt fint å ha det, men spesielt om nettsiden din er ny vil det sjeldent være det mest hensiktsmessige. De store sidene ønsker å lenke til andre nettsider med høy autoritet, derfor vil du ofte ikke så mye igjen for den tiden du bruker.

Start heller med andre veldig relevante nettsider hvor du enklere kan få lenker. Når du har gjort dette og har fått flere lenker til nettsiden din vil du se at større nettsider etterhvert kommer til å lenke til deg helt naturlig. Selv om det ikke er så viktig at det er store nettsider du får lenker fra i starten så er det viktig at det er relevante nettsider. De må også være bra nettsider som er i samme bransje, ellers vil du ikke få høyere autoritet.

Les mer om spesielt internlenking her!

Må man bygge lenker?

Har du bra innhold som er E-E-A-T så trenger du i teorien ikke å bygge lenker, for de vil komme av seg selv etterhvert. Fordelen med å proaktivt er at du får en flyingstart og nettsiden din blir raskere anerkjent av søkemotorer.

Når du skal bygge lenker er det viktig at du er profesjonell. Send fra en mailadresse knyttet til bedriften, og ha en footer med firmalogo, telefonnummer og lignende så det er profesjonelt. Husk at de du sender mail til også vil bedømme firmaet deres, ser det ikke profesjonelt ut og det du foreslår er lite gjennomtenkt så vil dere heller ikke få flere muligheter i fremtiden.

Har dere ikke en bedriftsblogg? les hvordan dere kommer i gang her!

Virker du profesjonell vil de huske deg, og får du ikke en lenke nå så vil de huske deg i framtiden om det kommer flere muligheter. De vil også snakke om deg til andre kollegaer. Har du ikke noe veldig bra å bidra med? Vel da er det bedre å vente til virkelig kan bidra. Ikke send samme mail til flere.

På tide med ny nettside? Lage nettside MediaKonsult

Får du en god og relevant lenke er den verdt veldig mye, derfor er det også verdt å legge arbeid i den. Som vi nevnte i innledningen fungerer lenker som kontaktnettverk i den virkelige verden også. Husk derfor på det når du skal bruke tid på å få lenker. Ikke gå for de du tenker vil være enkle å få men som ikke er særlig relevante, eller at nettsiden ikke er bra. De lenkene vil ikke gi deg høyere autoritet, er det fra sider som ukritisk lenker til alle kan det til og med gi deg enda mindre autoritet!

Legg igjen en kommentar