Hvordan skrive blogg – En kunst du kan lære deg å mestre

En bloggartikkel kan skrives på mange måter, og du er fri til å gjøre akkurat hva du vil. Det finnes ikke en fasit for hvordan en bloggartikkel skal bygges opp. Det som er viktig er at du formidler noe på en engasjerende måte, og at du har noe unikt som du formidler.

Du vet nok hva en blogg er, men hvis du er usikker så har vi skrevet om hva som kjennetegner og skiller en blogg fra andre nettsteder her.

Hva du formidler er det viktigste

Del inn teksten i oversiktlige overskrifter, og bruker gjerne underoverskrifter også. Ikke prøv å gjør altfor mye i en tekst, det er gratis å lage flere artikler! Belys heller et lite tema godt istedenfor å forklare litt om veldig mye!

Ved å bruke gode kilder så viser du fort at det er fakta i det du forteller. Selv om det er en bloggartikkel så burde du stille strenge krav til deg selv med tanke på hva du skriver, faktafeil vil bli hengende igjen og gi deg et dårlig rykte.

Har du ikke startet din egen blogg? les hvor enkelt du kan komme i gang her

Husk at du skriver for en leser, det skal ikke være kjedelig å lese det du skriver. I en bloggartikkel er det fint å holde avsnittene korte, og ha flere underoverskrifter så det er enkelt å finne frem. Ofte har ingen noe interesse av å lese en artikkel, gjør det derfor lett for leseren å finne akkurat det de er ute etter så fort som mulig.  

Tilføy noe helt nytt – Datainnhenting

Det er ikke alltid så lett å komme opp med nytt originalt innhold, men det finnes spesielt en måte som fungerer veldig godt, og med tanke på SEO fungerer det også ekstremt bra.

Gjør spørreundersøkelser om det du skriver om, og bruk den statistikken i artiklene dine. Fordelen her er at du sitter på tall og fakta som er helt unikt for tekstene dine! Og det kan gi veldig gode overskrifter.

Det fungerer ikke i alle sammenhenger, men overraskende ofte. Husk å opplys om hvordan tallene eller dataen er hentet inn. En annen måte dette kan gjøres på er også å få en ekspertuttalelse.

Lage nettside, Responsivt design

Det trenger ikke være så formelt. Bruk twitter, send en mail eller ring, men sørg for å spørre kilden om det er greit at du bruker deres uttalelse.  Begge disse to metodene er også effektive metoder for å få linker til nettstedet ditt. Sitter du på informasjon som du har fått tak i helt på egenhånd er den eneste måten andre kan bruke dette på nettopp å gi deg en link!

Søkemotoroptimalisering  

Skriver du godt trenger du heller ikke tenke så mye på SEO. Det er en sannhet med modifikasjoner, SEO har absolutt mye å si. Men en god tekst kan ha feil med søkemotoroptimaliseringen og fortsatt rangere langt over dårligere artikler fra nettsider med mye høyere autoritet!

Lengden på teksten er ikke en rangeringsfaktor, det har google sagt selv! Lurer du på hva mer de har sagt? Les det her. En god tittel er viktig, det vil også gjøre at flere klikker seg inn på nettopp din artikkel.

Altfor store bilder, at nettsiden din er treig og generelt en dårlig brukeropplevelse er ikke positivt for SEO. Derfor er det beste å bruke et raskt theme, og ha så få plugins på nettsiden som mulig! Gjør du det vil du også få en rask nettside som kan gi en god brukeropplevelse.

Internlinking er noe du må gjøre fra starten av når du begynner å blogge. Google kan finne alle URL-ene dine selv om du ikke har interne linker, men når de blir brukt riktig så vil det føre til at du beholder besøkende på siden lengst mulig.

Type blogg har mye å si for hvordan du skal skrive

Om det er en reiseblogg, fag eller personlig blogg har mye å si for tonen du kan skrive i. En bedriftsblogg vil ofte være mer formell, men også her er det store variasjoner. Så lenge du skriver på en interessant måte er det ikke et problem å være litt uformell av og til.

Har du ett ønske om å etterhvert tjene penger på bloggen? Les hvordan du kan gjør det!

Bruk av emojier, vitser eller andre virkemidler har sjeldent noe særlig hensikt. Å legge til egne meninger er ofte bare fint, så lenge det passer seg til teksten du skriver. Husk at hvis det er en fagblogg så er ikke alltid din mening interessant, så pass godt på når du gjør det.

Hold tekstene korte og gode, som nevnt har ikke lengde noe å si. Det som har noe å si er at du får med alt som er relevant, mer en det er ikke nødvendig! Skal du skrive Affiliate artikler i bloggen din? Les mer om hvordan du gjør det her.

Hvor leserne kommer fra har ikke så mye å si, men sett deg grundig inn i hva du tror leseren kommer til å være ute etter når de trykker seg inn på nettopp din bloggartikkel. Ofte er det noe spesifikk informasjon, ikke være redd for å gi leseren dette raskt. For å holde på leseren gjelder det å hele tiden gi litt mer. Men hvis du prøver å nesten gjemme svaret leseren er ute etter så er sjansen stor for at de heller endre opp på en annen sin blogg.

Struktur i bloggartikkel

Ved å bruke kategorier og holde artiklene korte så gir det en god mulighet for å linke i mellom artikler, og at leseren raskt kan finne informasjonen de er ute etter i en artikkel.

Bygg og artikkelen så du har overskrifter og underoverskrifter under de igjen. I starten kan du gjerne ha en oversikt over overskriftene, det gir leseren en god oversikt. I kortere artikler er det ikke veldig viktig at du gjør det!

Om du bruker H1 eller H2 til overskriftene har lite å si, så lenge du er konsekvent og bruker f.eks. H3 som underoverskrift hvis du har brukt H2 til overskrift. Listeartikler gjør det ofte veldig bra så lenge det er et format som passer artikkelen du skriver, bruk heller oddetall en partall i overskriften.

Bilder er noe du veldig gjerne burde bruke, men pass på at de er relevante. Å legge inn youtube videoer (embed) er også veldig bra så lenge de er relevante.

På tide med ny nettside? Lage nettside MediaKonsult

Legg igjen en kommentar