Det er OpenAi som står bak ChatGPT, som med kunstig intelligens kan svare på spørsmål på en «menneskelig» måte. Teknologien i seg selv er revolusjonerende, men det er fortsatt ganske mange begrensinger.
Sammenlignet med andre Chatboter som mange har snakket med i forbindelse med f.eks. kundeservice i nettbutikker er ChatGPT lang mer sofistikert. Men informasjonen er ikke alltid riktig, derfor er ikke ChatGPT alltid troverdig. Les mer om hva ChatGPT faktisk er her!
1. Koding
Hvis du skriver koder, skal lære deg eller har problem med en kode kan ChatGPT hjelpe deg med det. Utenom å faktisk kunne skrive den for deg kan du også bli forklart hva du har gjort feil i en kode, og få hjelp til hvordan du kan fikse den. Om det er noe ChatGPT blir stort på så tror vi koding er det som det blir aller størst med!
2. Studenter/ Lekser
Dette er noe av det mest omdiskuterte med ChatGPT, nemlig at det kan brukes til å jukse. I flere tilfeller vil det også fungere, men det er nok ikke veldig smart å stole fullstendig på informasjonen for den inneholder også mye feil! Du får heller ikke kilder, derfor fungerer programmet dårlig for å jukse hvis du tenker den skulle skrevet hele oppgaven for deg.
Både for de som går på universitet, eller videregående og ungdomsskole kan derimot få hjelp til å gjøre oppgaver fra chatboten. Heldigvis fungerer programmet slik at du er nødt til å forstå det selv, for å være sikker på at informasjonen er riktig. ChatGPT har heller ikke tilgang til informasjon fra etter midten 2021.
Om det er et tema du ikke forstår f.eks. kan du be chatboten om å gjøre svaret mer «menneskelig» eller å «forklare det til en femåring». Det vil den gjøre, men det er viktig å være klar over at det kan være at informasjonen er feil uansett hvor godt og imponerende den klarer å fortelle det.
3. Få ideer – Til alt!
Dette kan være veldig aktuelt for alle som skriver, studenter som løser oppgaver og veldig mange andre. Lurer du på noe, eller er usikker på hvordan du skal starte å skrive noe kan du få gode ideer for å komme i gang.
Du kan stille store spørsmål, som hva du skal gjøre. Men om du er mer spesifikk vil du også få bedre svar. Det er nesten ingen begrensinger i hva du kan få ideer om, og jo mer spesifikk du er jo bedre blir svarene.
4. Skrive musikk
I tillegg til at du kan be ChatGPT om å skrive en sang for deg, kan du også få akkorder som passer til. Dette høres kanskje ut som noe som er mer gøy enn nytting, men ofte handler alt om skriving mest om å komme i gang. Så fort du har begynt å skrive litt så kommer det ofte litt av seg selv. Det er på denne måten ChatGPT fungerer best, ikke at du nødvendigvis skal bruke alt den skriver og bare kopiere det.
5. SEO/ Artikler/ Annonsering
For alle som driver med tekstproduksjon, uansett om det er korte eller lange tekster har garantert kjent på at det er vanskelig å komme i gang noen ganger. Ett eksempel er hvis du skal skrive en annonse. Her kan du bruke ChatGPT og f.eks. be den gi deg 5 forskjellige overskrifter.
Bruke ChatGPT til SEO? Les hva du må passe på her!
Det handler om at du skal bli inspirert om du står fast, eller for å komme i gang. Mange utforsker for tiden også mange nye muligheter siden programmet fortsatt er nytt. Det som er helt sikkert er at mange store byråer allerede har begynt å bruke ChatGPT når de skal produsere tekster.
Dette er to av utfordringene med ChatGPT
Det er mye ChatGPT allerede kan brukes til, og vi er helt sikre på at det ikke er noen døgnflue. Men noen begrensinger er det, og endel av disse kommer alltid til å være der.
Når du skal blir lært noe – Noen kan si det er juks å bruke ChatGPT til f.eks. studier. Men så lenge det bare brukes for å innhente informasjon så er det akkurat det samme man kan gjøre med søkemotorer. Litt av problemet her er at du blir presentert det ChatGPT skriver som at det er riktig informasjon, og det er det ikke nødvendigvis.
Lær hvordan du kan avsløre AI generert innhold her!
Søker du på ett tema i en søkemotor og åpner de ti første resultatene vil du oppleve at det både er motstridende informasjon, og at noe av det ofte rett og slett ikke er riktig. Men du vil være i stand til å skille mellom hva som er riktig og ikke riktig etterhvert som du lærer deg mer om temaet. Det er her du kan få problemer hvis du stoler helt på hva chatboten sier.
Ønsker du å få enda mer ut av chatboten? Bruk «prompts» for å gjøre det. Les hvordan her!
Når du skal formidle noe – Dette gjelder spesielt fra ett SEO perspektiv. Skal du lage tekster, annonser eller artikler som skal brukes på nett kommer du ikke langt med å kun bruke det du får servert av ChatGPT. Google har sine egne retningslinger, og her spiller spesielt E-A-T inn som du kan lese mer om her.
Poenget er at du må tilføre kunnskap, eller annen data som ikke allerede er tilgjengelig på nett. For å lage ett grunnlag er chatboter som benytter seg av kunstig intelligens fint å bruke, men om du selv ikke tilfører noe som er unikt så vil du heller ikke skille deg ut fra det som allerede er tilgjengelig på nettet.