Hva er ChatGPT – Det ultimate verktøyet for alle som skriver?

Hjem » Blogg » Kunstig intelligens » Hva er ChatGPT – Det ultimate verktøyet for alle som skriver?

Du har helt sikkert hørt om ChatGPT, og det er ett navn veldig mange kommer til å høre mye om i fremtiden. Hvor revolusjonerende det blir er vanskelig å spå, men det er uten tvil noe som kan forandre måten tekster og mye annet skrives på.

ChatGPT kan også komme til å endre måten det søkes på, men her er det fortsatt store utfordringer før det kan bli en realitet. En stor begrensning i ChatGPT per nå er at det ikke er noe særlig informasjon den kan hente fra etter 2021.

Hva er ChatGPT

Det er selskapet OpenAI som står bak programmet ChatGPT, OpenAI jobber med å utvikle kunstig intelligens. Selskapet holder til i San Francisco. Har dere en bedriftsblogg burde dere også bruke tipsene dere kan lese her.

GPT (Generative Pre-Trained Transformer) er en maskinlæringsmodell utviklet av OpenAI for å generere naturlig språk. Det vil si at programmet faktisk er i stand til å skrive fullverdige setninger, og ikke kun svare med standard svar som vanlige chatboter. GPT-3 betyr at det er den 3 versjonen. Grunnen til at programmet ligger gratis ute for bruk nå skyldes også at de ønsker tilbakemeldinger for å gjøre programmet smartere.

Skjermbilde er hva ChatGPT svarte når vi spurt hva ChatGPT er. Vi spurte flere ganger og må si vi fikk gode svar!

Hvordan bruke ChatGPT

For å bruke ChatGPT trenger du kun å registrere en konto, og deretter kan du bruke programmet gratis.

ChatGPT kan brukes til mye forksjellig, det er mest kjent for å kunne lage tekster, og svare på spørsmål men programmet kan også brukes til formål som å finne feil i koder. Og i tillegg gi svar på hva som er feilen i en kode.

Lage nettside, Responsivt design

For tekster kan ChatGPT gi deg unike skrevne svar i tekstform. Dette kan brukes til å skrive oppgaver, artikler og annen tekst produksjon. Det er viktig å forstå at ChatGPT kan lage unike tekster for deg, og skrive de som ett menneske ville gjort. Men informasjonen er hentet fra info som allerede ligger ute på nettet, derfor kan du ofte oppleve at informasjonen ikke er riktig.

Inntil videre fungerer ChatGPT best for å enten få ideer, eller for å ikke starte med helt blanke ark når du skal lage en tekst. Du kan også ha en samtale, be om hjelp til oppgaver som å skrive en produktbeskrivelse. Jo mer nøyaktig du er jo bedre svar vil du få. Les mer om hvordan skrive gode produktbeskrivelser her.

Den beste måten å bruke ChatGPT er for å få inspirasjon, eller hvis du står helt fast og vil ha litt tekst du kan jobbe med. Når du gjør det på denne måten kan du øke effektiviteten og produsere mer. Vi tror det er på denne måten ChatGPT vil fortsette å kunne bidra i fremtiden også, og ikke helt ta over for Google.

Les hva vi har skrevet om her som du må passe deg for hvis du skal bruke AI innhold til SEO!

Er ChatGPT gratis å bruke?

Det koster ingenting å bruke ChatGPT, og du lager en konto som gjør at du får tilgang til å bruke programmet. Hvilken løsning eieren OpenAI vil bruke i fremtiden er fortsatt usikkert, men det er kostbart å drive og per nå tjener de ikke penger.

ChatGPT Plus har nå blitt lansert i Norge! Mange har opplevd problemer med å betale, men det virker som disse problemene har blitt ordnet nå. Prisen er 22 $ som tilsvarer ca 225 nok. Det er fortsatt mulig å bruke ChatGPT på samme måte som tidligere helt gratis. Bildet under viser fordelene du får med ChatGPT Plus.

Les fordelene med ChatGPT Plus, fordeler/ulemper og om det er verdt det!

Andre firmaer vil også kanskje få muligheten for å kjøpe lisenser som gjør at de kan bruke programvaren for å håndtere f.eks. kundeservice og sine egne chatroboter. På denne måten kan andre firmaer kjøpe tilgang for å implementere teknologien på sine egne nettsider.

Problemer med plagiat?

ChatGPT bruker informasjon som ligger tilgjengelig på nett, men kan også med kunstig intelligens lage egne setninger. Selv om det kan virke som du snakker med ett menneske, og svarene kan virke personlige så er det endel begrensinger for hvordan du kan bruke ChatGPT til å svare på f.eks. skoleoppgaver eller andre tekster.

Det er i mot retningslinjene til ChatGPT (2. C (v)) å utgi noe fra de hvor du oppgir det som at et menneske har skrevet eller laget innholdet! Dette er retningslinjer mange bryter og som er viktig å vite at potensielt kan gi konsekvenser om du bryter de.

Lær mer om hvordan du kan avsløre AI genererte tekster her!

Problemet oppstår når det blir plagiat. Dette gjelder spesielt for unik informasjon, som tall fra en undersøkelse eller lignende. Disse tallene finner ChatGPT og presenterer til deg i svaret sitt. Men om du googler tallene selv vil du ofte enkelt se hvor programmet har hentet informasjonen fra. Hvis du helt ukritisk bruker denne informasjonen vil det i mange tilfeller kunne regnes som plagiat.  

Informasjonen er ikke alltid riktig heller, grunnen er at enten informasjonen programmet finner er feil, eller at det ikke er relevant men brukes som at det er det.

Les mer om når bruk av ChatPGT er plagiat og opphavsretten til AI generert tekst her!

ChatGPT på Norsk

Siden det er kunstig intelligens ChatGPT bruker så kan den også brukes på norsk. Husk at programmet fortsatt utvikles og vil stadig forbedres. Vi har opplevd å få enkelte ord på andre språk som dansk og svensk, men dette vil sannsynligvis raskt bli mye bedre. Les gode tips for å lykkes med blogging her!

På tide med ny nettside? Lage nettside MediaKonsult

Det er allerede mange studenter og ikke minst bedrifter som i stor grad har tatt i bruk ChatGPT. Mediebyråer bruker det for å lage tekster, overskrifter og captions til sosiale medier.

Legg igjen en kommentar