ChatGPT – Slik gjenkjenner du AI: guide for å oppdage generert tekst

Hjem » Blogg » Kunstig intelligens » ChatGPT – Slik gjenkjenner du AI: guide for å oppdage generert tekst

Det er mange grunner til hvorfor man ønsker å gjenkjenne innhold og genererte tekster som kommer fra kunstig intelligens. På kort tid har bruken eksplodert og plutselig brukes det både på arbeidsplasser, universiteter og skoler.

Hvordan oppdage AI-innhold på nettet

Med stadig mer avansert teknologi, blir det stadig vanskeligere å skille mellom innhold som er skrevet av mennesker og innhold som er generert av kunstig intelligens (AI). Selv om AI-teknologien kan gi oss mange fordeler, er det også viktig å være bevisst på utfordringene som følger med bruken av den. I denne artikkelen vil vi se på noen av måtene du kan oppdage AI-innhold på nettet, og hva du burde gjøre hvis du selv bruker AI innhold.

Hva er AI-innhold?

AI-innhold refererer til innhold som er generert av kunstig intelligens. Dette kan inkludere alt fra genererte nyhetsartikler, produktbeskrivelser, skoleoppgaver, artikler chatbots og automatiserte svar på sosiale medier. AI-innhold kan være nyttig for å spare tid og ressurser, men det kan også føre til at falsk informasjon spres.

Det er også en grense mellom AI innhold som er kombinert med menneskelig redigering. AI innhold er fortsatt såpass nytt at det er ingen klar grense, det kommer kanskje heller aldri. Et skille vil være når noen velger å stå bak teksten, og går god for den. På den måten vil det være kredibiliteten til personen som velger å bruke/publisere teksten som blir det avgjørende.

Hvorfor er det viktig å oppdage AI-innhold?

Det er viktig å kunne skille mellom AI-innhold og menneskelig skrevet innhold fordi AI-innhold kan være feilaktig og misvisende. Fordi AI er fortsatt begrenset i sin evne til å forstå og tolke informasjon på samme måte som mennesker kan, kan det produsere innhold som er upresist eller misvisende. Hvis du ikke klarer å oppdage AI-innhold, kan du ende opp med å tro på falske nyheter eller informasjon som ikke er basert på fakta.

Lage nettside, Responsivt design

Derfor blir det viktigste å være kildekritisk. En god kilde vil ikke bruke dårlig informasjon, men det betyr ikke at en god kilde ikke kan bruke noe AI generert innhold.

Hvordan oppdage AI-innhold

Det er flere måter du kan oppdage AI-innhold på nettet. En av de enkleste måtene er å se etter språk som høres unaturlig ut. AI-innhold kan ofte virke stivt eller formelt, og mangler en naturlig flyt. En annen måte å oppdage AI-innhold på er å se etter feil i innholdet. AI har fortsatt vanskeligheter med å gjenkjenne ordspill, humor og sarkasme, og kan ofte produsere feilaktige oversettelser. Hvis du ser noen av disse tegnene, kan det hende at du har funnet AI-innhold.

Det er viktig å merke seg at disse tegnene ikke alltid betyr at innholdet er generert av AI. Noen ganger kan menneskelig skrevet innhold også ha disse karakteristikkene. Derfor bør du alltid være kritisk og bruke flere metoder for å verifisere innholdet.

AI generert innhold bruker heller ikke anekdoter eller personlige innvendinger.

Bruk av AI detektor for å oppdage AI generert innhold

AI detector kan også brukes på norsk innhold.

Skaperne bak ChatGPT, OpenAI har kommet med sin egen AI detektor. Den fungerer helt greit, men den sier kun om det er veldig usannsynlig, usannsynlig, uklart, muligens eller sannsynligvis er AI generert. Sjekk ut OpenAI sin detektor her.

Vi har flere skribenter som skriver for oss, derfor er det viktig for oss både å sjekke om det er AI innhold, eller plagiat vi får levert fra våre skribenter.

Til dette bruker vi Originality.ai  som både sjekker for plagiat og om teksten er AI generert. Den fungerer med 94% nøyaktighet både på GPT3, GPT 3.5 og ChatGPT. Originality.ai Kan også brukes som en Chrome utvidelse.

Unngå å bli lurt av AI innhold

For å bekjempe spredning av AI-innhold kan du bruke noen av de samme metodene som brukes til å bekjempe falske nyheter og desinformasjon på nettet. For eksempel kan du sjekke kilder og se om det samme innholdet er publisert andre steder på nettsteder du stoler på.

Du kan også sjekke om forfatteren av innholdet er en ekspert på emnet eller om de har en historie med å publisere upålitelige eller falske nyheter. Du kan også se etter bekreftelse fra andre pålitelige kilder, og sjekke om innholdet er i tråd med hva som allerede er kjent om emnet.

Det er ingen tvil om at alle chatboter som er på markedet hittil ofte kommer med store feil. I chatGPT får du heller ingen kilder. Derfor er det veldig skummelt å ukritisk bruke noe informasjon du får fra chatboter.

Er det lov å bruke innhold laget av chatboter som ChatGPT?

Dette er noe mange ikke er klar over, og det blir spennende å se hva som skjer angående det i fremtiden. I utgangspunktet er det opphavsrettsbeskyttet innhold som genereres, og derfor er det heller ikke lov å bare publisere andre sitt innhold som sitt eget. Brukes innholdet kun til personlig bruk er det en annen sak.

Les mer om ChatGPT og plagiat her!

Opphavsrett gjelder også for bilder som brukes på nett, du ville ikke bare publisert noen andre sine bilder. Det samme gjelder for generert tekst. Les mer om opphavsrett og bruk av bilder på nett her!

Er det viktig å skille mellom AI innhold og menneskelig skrevet innhold?

Oppdagelse av AI-innhold på nettet kan være en utfordring, men er det egentlig så viktig i det hele tatt?

På tide med ny nettside? Lage nettside MediaKonsult

Vi i Mediakonsult med mange andre publiserte ikke noe innhold skrevet av AI som fra ChatGPT frem til Google endret sin oppfatning. Vi er fortsatt skeptiske, men har begynt å bruke AI i publisert innhold også. Grunnen er at Google nå har gått ut og sagt at de ikke har noen mening om hvem som lager innholdet, men kvaliteten på det. Grunnen er nok at de selv kommer med sin egen løsning, og rett og slett bare må godta det. Les mer om hva Google sier om generert innhold her!

Man kan selvsagt ikke publisere noe man ikke selv går god for, og ingen chatboter klarer å lage innhold som oppfyller E-E-A-T. Derfor fungerer det kun for å få hjelp med strukturer i tekster, og for å komme i gang med en tekst når det kommer til SEO.

Legg igjen en kommentar