Hvordan flytte domene og webhotell – komplett guide

Hjem » Blogg » Domene » Hvordan flytte domene og webhotell – komplett guide

Flytting av domene er en ting, men når du skal flytte webhotell i tillegg blir det mer komplisert. De fleste utsetter dette så lenge som mulig, nettopp fordi det er en litt komplisert prosess. Grunnene til å flytte webhotell og domene kan være mange, men det henger ofte sammen med at nettsiden har blitt større. Mange lokker med billig webhotell og domene, men så fort nettsiden din begynner å få trafikk merker du at den fort blir veldig treig.

En treig nettside påvirker også E-E-A-T og derfor er det viktig å ta tak i dette før det påvirker nettsiden din negativt. Av denne grunnen anbefaler vi også at du velger en leverandør som ProISP fra starten av, de kan du ha både når du har en liten nettside, men de fungerer minst like godt når nettsiden blir stor!

Hvordan flytte domene og webhotell

Å flytte domene og webhotell kan være en utfordrende prosess, spesielt hvis du ikke er kjent med tekniske detaljer og prosedyrer. Men frykt ikke! Vi vil i denne guiden vise deg steg-for-steg hvordan du flytter domene og webhotell, inkludert e-postadresser, på en enkel og effektiv måte. La oss sette i gang!

Planlegg flytteprosessen nøye

Før du begynner, er det viktig å planlegge flytteprosessen nøye. Bestem deg for når det er best å flytte, helst i en periode med lav trafikk, for å minimere eventuelle avbrudd for besøkende. Husk også å sikkerhetskopiere alle data og innstillinger, slik at du kan gjenopprette dem om noe skulle gå galt under flyttingen.

Hvordan velge riktig domenenavn!

Velg riktig leverandør for dine behov

Neste steg er å velge en ny leverandør for ditt domene og webhotell. Det er lurt å undersøke ulike leverandører og sammenligne deres tjenester, priser og funksjoner. Husk å lese omtaler for å få et inntrykk av kundetilfredshet og kvalitet. En pålitelig norsk leverandør du kan vurdere er ProISP.

Lage nettside, Responsivt design

De fleste som starter en nettside kunne spart seg for mange fremtidige problemer ved å velge en god norsk leverandør. Søker du etter billig webhosting får du opp enormt mange gode oppstartstilbud, men du ender dessverre ofte opp med å betale veldig mye, for veldig lite.

Forbered flytting av domene

Kontakt din nåværende leverandør og informer dem om dine planer om å flytte domenet. Be om at domenet blir ulåst og be om autorisasjonskoden (EPP-kode) som kreves for å overføre domenet til en ny leverandør. Du burde også få en fullstendig backup av nettsiden før du starter flytteprosessen, det får du av de som er ditt webhotell.

Det er veldig viktig at du ikke sier opp avtalen for der du har domene og webhosting nå før det er flyttet og alt er 100% i orden. Om du gjør det risikerer du faktisk at du kan miste opplysninger og data som gjør at du aldri får nettsiden opp å gå!

Overfør domenet til ny leverandør

Opprett en konto hos den nye leverandøren, for eksempel hos ProISP. Følg deretter leverandørens instruksjoner for å overføre domenet ved hjelp av autorisasjonskoden. Dette kan variere mellom leverandører, så det er viktig å følge deres spesifikke prosedyrer.

Som bildet viser skal du velge F for flytt hos ProISP. Du skriver inn domenenavnet ditt, og siden det ikke er ledig (fordi du eier domenet) skal du velge flytt. Når du har gjort det vil du motta flere mailer som du må godkjenne. Vær oppmerksom på at du kan motta mail til den mailen som domenet er opprinnelig registrert på også!

AUTH koden for domenet finner du hos din tidligere domene leverandør, og må brukes for å flytte domenet.

Sett opp nytt webhotell og overfør data

Velg en passende webhotell-pakke hos den nye leverandøren som dekker dine behov. Overfør deretter data og innstillinger fra det gamle webhotellet til det nye ved hjelp av FTP eller andre metoder. Du kan finne en detaljert guide om hvordan du overfører webhotell til ProISP her!.

Det beste er å laste ned med FTP, og deretter at de lastes opp med FTP. Før du starter prosessen burde du også sjekke at du har tilgang til phpMyAdmin. Du må ha FTP servernavn, brukernavn og passord, Database navn, passord og servernavnet.

Flytt e-postadresser og innstillinger

For å flytte e-postadresser og innstillinger, må du først opprette nye e-postkontoer hos den nye leverandøren. Sørg for at du har dette: E-post server, adresse og passord til e-postadressene som skal flyttes.

Deretter kan du overføre e-postmeldinger og innstillinger fra de gamle kontoene til de nye ved hjelp av et e-postprogram som støtter IMAP (for eksempel Outlook eller Thunderbird). Følg disse stegene:

  1. Konfigurer e-postprogrammet med både de gamle og nye e-postkontoene ved hjelp av IMAP-innstillinger fra begge leverandører.
  2. Dra og slipp e-postmeldinger og mapper fra de gamle kontoene til de nye kontoene i e-postprogrammet.
  3. Sjekk at alle e-postmeldinger og innstillinger er overført korrekt før du avslutter kontoen hos den gamle leverandøren.

Oppdater DNS-innstillinger

For å sikre at domenet peker mot det nye webhotellet, må du endre navnetjenerne (NS) for domenet til den nye leverandørens navnetjenere. Dette gjøres vanligvis i kontrollpanelet hos den nye domeneregistraren. Vær oppmerksom på at DNS-endring kan ta opptil 24-48 timer, så det kan ta litt tid før endringene trer i kraft. Om du ikke gjør dette vil det ta mye lengre tid før flytteprosessen gjøres!

Test og sjekk den nye nettsiden

Når DNS-propageringen er fullført, er det viktig å teste den nye nettsiden grundig. Sjekk at alle funksjoner, lenker og innhold fungerer som forventet. Det er også en god idé å teste ytelsen og sikkerheten til den nye nettsiden ved hjelp av verktøy som Google PageSpeed Insights.

Er nettsiden din treig? Sjekk disse tipsene!

Avslutt kontoen hos den gamle leverandøren

Når du har bekreftet at alt fungerer som det skal på den nye nettsiden, og du har flyttet alle nødvendige tjenester og data, kan du avslutte kontoen og tjenestene hos den gamle leverandøren. Pass på å dobbeltsjekke at du ikke mister viktige data eller tjenester før du gjør dette.

Noen tips før du går i gang

  • Sørg for at du har en god plan, og gjerne forhør deg med ProISP før du starter prosessen
  • Velg riktig tidspunkt! har du mye trafikk og ikke ønsker nedetid kan det være fristende å gjøre prosessen på natten. Men husk at du ikke har support på det tidspunktet. Unngå også å gjøre prosessen før helg og helligdager
  • Hvis du har en WordPress nettside finnes det også mange migrasjon plugins som kan gjøre hele prossesen for deg
  • Sørg for at du har fullstendig backup! Den må være lastet ned på pc-en din! Om det går galt, så kan det i det minste gjennopprettes.
  • Ha tålmodighet, eventuelt få hjelp med prosessen av en leverandør. Det kan være en ganske tungvinn prosess.

Sørg for at du har gyldig SSL Sertifikat

Gratulerer! Du har flyttet domene og webhotell

Vi håper denne omfattende guiden har hjulpet deg med å flytte domene og webhotell, inkludert e-postadresser, på en enkel og effektiv måte. Nøye planlegging og oppmerksomhet på detaljer er nøkkelen til en vellykket flytteprosess. Lykke til med flyttingen, og husk at du alltid kan kontakte ProISP hvis du trenger hjelp eller har spørsmål.

På tide med ny nettside? Lage nettside MediaKonsult

Legg igjen en kommentar