Hva er Dropshipping – Dette er hvordan det fungerer

Dropshipping er en metode, men den kan gjøres på mange forskjellige måter. De fleste forbinder dropshipping med at en person handler i en norsk/amerikansk nettbutikk, får varen sendt fra et lager i Asia og at varen blir sendt rett hjem til kunden.

Ideen er god, men i praksis er det flere utfordringer med denne modellen hvor den største utfordringen er logistikk. Det tar rett og slett for lang tid, selv om varen selges litt rimeligere.


For å komme i gang med dropshipping trenger du et godt domene, les hva du må sjekke og hvordan du kan få det her!

Hva er Dropshipping

Dropshipping er en metode for netthandel, forskjellen fra den vanlige modellen er at her sitter du ikke selv på varelageret. Når det kommer en bestilling til en Dropshipping butikk så kjøper den butikken varen fra en tredjepart som igjen sender varen rett til kunden.

Det å ikke selv sitte på varelageret har mange fordeler, det er for det første ingen investering i varelager før du får ordre. Og du har ingen manuell håndtering selv, selvom det er en fordel så gjør det også at du selv ikke har like mye kontroll.

Hvem tredjeparten er varierer, det kan være kinesiske nettbutikker som AliExpress, eller direkte fra en leverandør. Selv om det kan høres enkelt ut er ikke dropshipping en enkel måte å drive netthandel på. Bruker du f.eks. Shopify eller Woocommerce kan du helautomatisere prosessen så du ikke selv trenger å legge inn ordre hos den du handler av når du får en ordre.

Du må jobbe med toll og frakt, for du bestiller en vare fra utlandet til en kunde i Norge. Det finnes mange gode løsninger på dette, men det blir fort veldig useriøst om det ikke gjøres på riktig måte.

Fordeler med Dropshipping

Dropshipping er en supply chain management (SCM) metode som på godt norsk heter forsyningskjede. I alle forsyningskjeder så øker prisen hver gang det kommer et nytt ledd, derfor reklamerer også mange bedrifter for at de ikke har noen fordyrende mellomledd.

Poenget med Dropshipping er at du dropper hele biten med å bestille inn varer til ditt eget lager, og heller bruker det leverandøren din allerede har fra før av. Selv om det høres veldig bra ut så er det fortsatt deg kunder kontakter om det er problemer eller de lurer på hvor varen blir av.

Lave oppstartskostnader – dette er det mest appellerende for mange, for oppstartskostnadene kan være veldig lave siden du ikke trenger å kjøpe inn et varelager. Du kan sette opp en dropshipping butikk i Shopify på en kveld og være i gang!

Jobb fra hvor som helst – Driver du med dropshipping er du ikke bundet til en fast lokasjon hvor du må oppholde deg. Du håndterer ingen varer fysisk og derfor står du fritt til å være og jobbe fra hvor du vil. Det som egentlig er den store fordelen med dette er at du kan selge til andre land en Norge! USA er et gigantisk marked og her er det mye mer utbredt med dropshipping.

Stort vareutvalg – Når du ikke må kjøpe inn et stort varelager er det også enklere å ha et stort varelager. Men ikke gå i den fellen at du skal selge alt! Konsentrer deg om en nisje hvor du blir en autoritet. Lag også gode produktbeskrivelser for alle produktene du har, les hvordan du gjør det her!

Lage nettside, Responsivt design

I tillegg til å kunne ha et stort vareutvalg kan du også lettere tilpasse deg sesonger uten å brenne inne med et stort varelager! Dette er en stor fordel.

Lite ordrehåndtering – Når du dropshipper slipper du mye av jobben med å bestille inn varer, og ikke minst risikoen som er involvert med det. Det betyr at du får mer tid til å fokusere på kjernevirksomheten som nettopp er å ha en god nettbutikk.

Ulemper med Dropshipping

Dropshipping er absolutt ikke en enkel forretningsmodell, og vil ikke anbefale å kun drive med dropshipping. For de fleste vil det være mer hensiktmessig å kombinere det med tradisjonell netthandel.

Problemer med leveringstid og logistikk – Dette er den store ulempen med dropshipping. Det er en fordel å ikke sitte på varelageret selv, men det er også en ulempe med tanke på at når du bestiller fra et annet land tar det lang tid å få levert varen!

Et triks mange bruker er å skrive at varen er utsolgt, men at den forventes inn til lager til et vist tidspunkt. I virkeligheten så sendes varen fra Asia i det kunden bestiller den «utsolgte» varen og så ankommer den cirka til når nettbutikken skrev at varen ville ankommet lageret. Har du lang leveringstid så opplys om det, ellers vil du få mye problemer med misfornøyde kunder. Du kan også bli utestengt fra betalingsleverandører hvis mange kunder klager.

Du vil også ofte ha flere leverandører, det betyr at en kunde som bestiller to ting vil få to forskjellige pakker levert hjem og sjeldent vil de bli levert til samme tidspunkt. Igjen vil dette også gi deg høyere fraktkostnader.

Selv om det ofte er med asiatiske land det dropshippes så er det muligheter for å gjøre dette fra både norske og europeiske leverandører, det vil gi kunden mye kortere leveringstid!

Hvordan velge en leverandør

Hvor suksessfull din dropshipping nettbutikk blir avhenger veldig av hvilken leverandør du går for. Du burde alltid bestille et produkt til deg selv for å teste den eventuelle leverandøren, da kan du også ta bilder selv. Les mer om bruk av bilder i nettbutikker her!

Leverandøren du velger å bruke må være en seriøs aktør, ha gode produkter og ikke minst burde leveringstidene være gode. Det er også viktig at leverandøren vet at du dropshipper, for kunden din må aldri vite hvem leverandøren er. Om du ikke opplyser om det til leverandøren er det ikke uvanlig at de legger med egen reklame. Det beste er hvis de kan legge en liten flyer og ordrebekreftelse i pakken fra deg, det vil gi ett godt inntrykk når kunden mottar pakken.

Tips for å lykkes med dropshipping

For det første må du behandle det som en bedrift, og som en seriøs nettbutikk. De fleste som starter bedrifter mislykkes, og vi tørr å anta at de tallet for de som mislykkes med dropshipping er skyhøye.

Ikke fordi at dropshipping ikke kan fungere, men fordi innsatsen ikke blir lagt ned og de forventer resultater uten at det har blitt gjort en god jobb.

Vi vil også absolutt anbefale at produkter som selger bra blir solgt på tradisjonell måte, du kan også sende det inn til et tredjepartslogistikksenter i Norge. Det koster litt, men du vil tjene på å gjøre dette med bestselgerne dine.

Et alternativ til dropshipping er Affiliate marketing, det gjør at du ikke håndterer ordre i det hele tatt. Les mer om det her!

Ingen nettbutikker har kun bestselgere, og for å være en komplett nettbutikk må du tilby de viktige produktene i din nisje. En løsning på dette kan være at du har bestselgerne på lager selv eller hos en logistikkpartner i det landet du selger i. Og for produktene som ikke selges så mye av dropshipper du.

Det kan enkelt løses ved at du skriver enten at varen er utsolgt, eller at varen sendes fra fjernlager og derfor er leveringstiden litt lengre.

Skap en merkevare – Om du er en merkevare så blir det en grunn til at du får kunder, om du ikke har en merkevare er du bare en av mange steder hvor man kan handle produkter mange andre har.

Samarbeid også godt med leverandøren din, det gjør at du kan få laget varer tilpasset dine kunder som igjen gjør at du får noe unikt! Det kan være enkle tilpasninger som at du har farger ingen andre har, eller at dere utvikler helt nye produkter sammen!

På tide med ny nettside? Lage nettside MediaKonsult

Legg igjen en kommentar