Bruk av bilder på nett – Her må du passe godt på!

Har du en nettside eller på annen måte publiserer på nett tar du ikke lang tid før du trenger bilder. Det gjør at leseren holdes engasjert, og et bilde forklarer som kjent mer en tusen ord. Men det å finne bilder du har lov til å bruke er ikke alltid så enkelt, spesielt ikke hvis du vil ha de gratis.

Hvilke bilder er lov å bruke

I utgangspunktet har du ikke lov til å bruke andre sine bilder. Det gjelder uansett om du selv er med på bilde, du ikke vet hvem som har tatt bilde eller at det ikke står noe om at det ikke kan brukes fritt.

Hvis du tar ett bilde så er det du som eier det. Dette går under åndsverkloven, og bruker du noen andre sitt bilde så risikerer du en regning på opptil flere titalls tusen kroner.

Finner du et bilde på instagram, facebook eller andre sosiale medier så er det fortsatt den som har tatt bilde eller som distribuerer opphavsretten som du må få samtykke av. Her er det viktig at du er helt sikker på at det faktisk er den personen du får samtykke av.

Om du får lov av den personen som har tatt bilde til å bruke det så burde du ha skriftlig hva du faktisk får lov til. Går personen med på at det er til helt fritt bruk så er det greit, hvis ikke så må du skrive hva du har tenkt å bruke bilde til, og hvordan det skal redigeres før dere inngår er skriftlig avtale.

Om du ikke klarer å finne et bilde så kan du «embede» en video fra youtube i artikkelen. Det gjør at du får ett bilde i artikkelen din, og du får ingen problemer med opphavsrett. Se eksempelet på hvordan det ser ut når du legger en video i en artikkel lenger nede i denne artikkelen.

Bruke bilder på blogg/ nettside

Det finnes mange steder du kan få gratis bilder, ofte kalt stockphoto. Unsplash er det av nettstedene som tilbyr bilder du kan benytte deg av helt gratis.

Men kan du bruke gratis bilder helt fritt? Nei, her er det mange feller å gå i! Selv når du betaler for bilder er det ikke alltid så lett å bli klok på hva du har lov til å gjøre. For ofte har du ikke lov til å redigere bilde. Det betyr faktisk ofte at du heller ikke har lov til å endre størrelsen på bilde!

Ved bruk av bilder på nett må de optimaliseres for å ha en rask nettside! Les hvordan du gjør det her!

Skal du benytte deg av gratisbilder på et nettsted er det viktig at du leser det i liten skrift, for det har vært tilfeller hvor noen har fått store regninger i ettertid.

Lage nettside, Responsivt design

Hva du skal bruke bilde til er ofte også begrenset. Er det noe du skal bruke til markedsføringsmateriale, salg eller i en artikkel så er det ofte forskjellige regler for dette. Når du kjøper bilder så er det ofte også begrensinger. Hvis bildene inneholder en merkevare eller lignende er det veldig ofte at det ikke er lov til å bruke bildene for å fremme salg i det hele tatt. 123RF.com Er et av stedene hvor de har flest bilder du kan kjøpe!

Fordelen med å bruke bilder du har tatt selv er flere. For det første er det ingen tvil om hvem som eier bilde. Du får også muligheten til å ta det perfekte bilde, istedenfor å bruke masse tid på å finne et gratis bilde som ikke er så bra som du egentlig hadde trengt.

Bilder til nettbutikk

Driver du en nettbutikk kan du ofte få bilder fra leverandører som kan brukes fritt, og som du får gratis siden du er en kunde av de. Problemet er at ofte er det flere som bruker disse bildene også. Les mer om hvordan du lager gode produktbeskrivelser her!

Derfor burde du heller ta dine egne bilder. Noe som ofte fungerer veldig bra er å bruke bilder fra kundene dine, spesielt hvis det er produkter som typisk deles på instagram. Skal du gjøre det så må du både henvende deg på en lur måte, og ikke minst få lov av kunden.

Bruk gjerne en konkurranse, hvor det står at vinneren sitt bilde også vil bli brukt av dere. Ellers kan du gi kunden noe, f.eks. en rabattkode eller lignende.

Ved bruk av bilder på nett må de optimaliseres for å ha en rask nettside! Les hvordan du gjør det her!

Om du bruker bildene som du har fått tilgang fra en leverandør så får du ofte ikke muligheten til å skille deg fra konkurrentene dine, nettopp fordi dere har de samme bildene. Det er ikke så mye utstyr du trenger for å ta gode produktbilder selv. Du kan finne mange bilder til nettbutikk hos 123RF.com

Kjøper du bilder som skal brukes i en nettbutikk må du passe ekstra godt på hva reglene er for de aktuelle bildene. Det ser ikke veldig proft ut hvis du må kreditere bilde som brukes i en nettbutikk.

På tide med ny nettside? Lage nettside MediaKonsult

Legg igjen en kommentar