En blogg kan være nesten hva som helst, fra en stor helse, økonomiblogg med flere personer som driver den til andre som sporadisk deler sine egne tanker. Noen vil bare dele et budskap, mens andre har det som fulltidsjobben sin.
Det eneste som er helt sikkert er at for at den skal bli en suksess så må du starte den! Det å lage en blogg tar ikke lang tid, og koster veldig lite. Vi skal her vise deg hvordan du gjør det!.
Er det vanskelig å starte en blogg?
Har du aldri startet en blogg før tror du kanskje at det er vanskelig, og at det er masse teknisk du må kunne. Sånn er det ikke, og alle kan lære seg å skrive gode bloggartikler! Les mer om hvordan du skriver gode bloggartikler her.
Du må heller ikke være en ekspert om det du blogger om, så lenge det er noe du er lidenskapelig opptatt av. De som ikke er eksperter men bare lidenskapelig opptatt av noe har den fordelen at de kan lære andre som er nybegynnere. Det er som oftest flest nybegynnere i hver nisje!
Fordelen med en blogg er at du veldig enkelt kan dele din lidenskap for noe, og etterhvert kan du også tjene penger på hobbyen din om du ønsker det. Hvis du har lyst til å starte en nettbutikk etterhvert så er en blogg en veldig fin måte å starte på. En nettbutikk trenger trafikk, og har du allerede en blogg innenfor samme nisje kan det gi deg en veldig god start på nettbutikken! Les hvordan du kan tjene penger på en blogg her.
Domene og hosting
Et godt navn er viktig, men ikke på grunn av SEO som mange tror. Domenenavnet trenger heller ikke å inneholde et søkeord, google har blitt såpass smarte at de klarer å finne ut hva bloggen din handler om uten det!
Tenk heller fremover, og finn noe som du kan bygge en merkevare med. Det skal gjerne være kort, og noe som klinger godt. Ikke på grunn av SEO, men fordi et merkenavn skal være noe som er lett å huske og gjerne sier noe om deg/dere. Er det en matblogg kan domenet gjerne inneholde mat, men det er viktigere at det faktisk er et godt domenenavn du finner.
Ikke start en blogg på en delt bloggplattform hvor du kan få et gratis domene som inneholder navnet til bloggplattformen du må bruke i URL-en. Et .no domene kan du få til 179,- kr hos proisp, det er det vel verdt.
Med ditt eget domene så er det du som har eierskapet, og du kan velge om du vil fornye det hvert år. Velg deg ett domene med omhu, for du ønsker ikke å bytte det ut etter noen år. For det første er det endel jobb, for linker må gjøres om. Den største utfordringen er at du har bygget opp et domene, og skal du flytte det så vil du miste mye trafikk fra søkemotorer som igjen må bygge opp ny tillit til det nye domenet ditt.
Når du eier ditt eget domene så kan du også bestemme selv hvor det skal driftes. Kjøp deg gjerne .com domene med samme navn om det er ledig. Sørg for at domene navnet ditt ikke strider mot lover og regler, spesielt at det ikke har noen andre sitt merkenavn i seg.
Om du etterhvert skal utvide til at domenet skal være noe mer enn en blogg så kan du starte en nettbutikk eller noe annet på det samme domenet! Det er fordelen når du eier ditt eget domene! Det er flere måter å gjøre det på, det vanligste er at bloggen blir en egen avdeling på nettsiden som driver inn trafikk, så har du en annen kategori hvor du har nettbutikken. Når du har alt på det samme domenet er det lettere å få konverteringer (salg), og du kan linke internt på nettsiden som er bra for SEO.
Når du har funnet domenenavnet ditt – Kjøp deg domenenavnet du ønsker, og velg en hostingplan. Om du ikke har tenkt å starte bloggen med engang kan du også parkere domenet. Det er billigere, men det gjør at du ikke kan bruke domenet til å ha en blogg før du betaler for en hosting plan.
Ønsker du å starte bloggen med en gang så velger du Pro Start hos ProISP, det gjør at du får hosting og kan starte bloggen med engang! Du vil få en mail hvor du må godkjenne en erklæring og deretter vil domenet være klart for bruk!
Sett opp bloggen din – Når du har godkjent erklæringen kan det la litt tid før domenet er registrert på deg, typisk et par timer. Logg deg inn hos proisp eller den webforhandleren du har. Under webhotell – trykk på plussknappen så du får opp alle valgene og velg logg meg inn i kontrollpanel.
Bla deg så videre ned til Softaculous APPS INSTALLER – og velg WordPress. Når du har trykket deg inn på den skal du sette opp wordpress.
Trykk deg videre til install –
Under Choose protocol velg https:// eller https://www. Det er inkludert https når du velger ProISP og det er positivt for SEO at du har dette. Utenom det merker du ingen praktiske forskjeller.
Om du får opp en feilmelding når du trykker installer så prøv igjen, og følg eventuelle feilmeldinger du får.
Når den er ferdig har du installert WordPress på domenet ditt! Med WordPress kan du både drifte bloggen din, og faktisk etterhvert starte en nettbutikk også!
Følg link som tar deg til Administrative URL: Den inneholder domenet ditt og slutter på /wp-admin/ det er via denne linken at du får logget deg inn på domenet ditt. Når du skal redigere nettsiden din, lage en ny bloggartikkel eller lignende er det alltid her du skal logge deg inn. Legg gjerne linken som et bokmerke så du har rask tilgang.
Nå kan du starte å blogge!
I WordPress verden så har du et theme, det kan du bytte ut til hvilket du vil. Theme kan redigeres så du får ditt helt eget design. Du finner mange gratis theme, og WordPress kommer forhåndsinstallert med Twenty Twenty-Two. Dette er et theme som fungerer fint i starten. Selve innholdet du har på bloggen din, som artikler vil bli værende hvis du etterhvert bytter theme, men gjør du endringer i designet til themet så vil du miste disse hvis du velger et nytt theme etterhvert.
Hver gang du lager en ny artikkel så får den artikkelen en URL. Her er det viktig at du tar et valg fra starten av, for hvis du endrer innstillingene for URL etterhvert vil du få mange URL-er som har feil i seg. Det heter 404 feil, og når noen besøker URL som har en feil vil de ikke komme til riktig artikkel.
Som standard velger WordPress at hver URL skal inneholde dato og dag, det er ikke nødvendig. For de fleste vil det å kun ha Post name (kun navnet på artikkelen) være det beste. Eventuelt kan du ha kategori og så artikkelnavnet i URL-en. Selv om du ikke bruker kategori i URL så burde du alltid bruke kategorier når du publiserer artikler. Det er veldig bra for SEO, og det gjør at leseren lett kan finne flere artikler innenfor en kategori.
Publisere artikler – Når du har valgt et theme, og valgt hvilken URL struktur du vil bruke er det klart for å publisere artikler!
Som standard ligger det en artikkel som heter Hello World. Den kan du slette, og deretter trykk Add new. Når du gjør det kommer du til teksprogrammet for å publisere artikler.
13 Tips for å få en lynrask WordPress Nettside!
WordPress skiller mellom posts og pages, forskjellen er at posts skal brukes til artikler mens pages skal brukes til sider. En side er f.eks. Jurdisk ansvarsfraskrivelse eller en om oss side. Hver gang du skal publisere en vanlig artikkel er det viktig at du velger Posts!
Lag ett godt grunnlag for siden fra starten av – Lag en privacy policy, kontakt oss, om oss og gjerne en juridisk ansvarsfraskrivelse helt fra starten av.
Her kan du legge til nye sider, og redigere eller slette de som allerede ligger der fra før av. Om du etterhvert skal begynne å tjene penger på bloggen, eller samarbeide med andre vil de ofte ha som ett krav at du har de sidene vi nevnte over her.