Et nettstedkart er et kart over nettsiden din. Nettsiden din består av URL-er og disse blir samlet i et kart som kan vise søkemotoren enkelt en oversikt over hele nettsiden din.
Nettstedkart gjør ikke at du rangerer høyere i nettsiden din, men det kan ofte gjøre at du fortere blir funnet av søkemotoren og på den måten vil du raskere kunne rangere i søkemotorer. Spesielt alle nye nettsider burde alltid sende inn nettstedkart.
Hva er sidekart/ XML Sitemap
Sitemap, sidekart og nettstedkart betyr det samme. Din nettside har mye informasjon og forskjellige URL-er. Søkemotorer indekserer URL-er før du får en sjanse til å rangere i søkemotorer. Stort sett velge de å indeksere alle URL-er så lenge det ikke er spam eller lignende.
Les hvordan du skriver overskrifter som gir klikk her!
Hvorfor det er viktig å bruke Sitemap
For at søkemotorene skal kunne se alle sider, forfattere, kategorier og lignende så hjelper det veldig hvis de har et XML Sitemap for nettsiden din. Det gir en oversikt som gjør at de lettere får en god oversikt. Det gjør ikke at du ikke rangerer bedre i søkemotorene, men det brukes for å finne sidene som de skal bestemme hvordan de skal rangere i søkemotorer. Det å ikke ha et Sitemap kan derfor gjøre at du har innhold som ikke blir vurdert fordi det ikke blir funnet.
Spesielt for en ny nettside kan det gjøre at nettsiden raskere blir synlig i søkemotorer. Det er fortsatt like viktig at du linker internt på nettsiden, les mer om det her!. Når du har sendt inn et Sitemap kan også søkemotorer se hvilke sider som har 404 feil.
Hvordan du sender inn Sitemap for din nettside
Start med å finne ditt sitemap.xml. Har du en WordPress nettside du ikke har oppdatert på lenge, start med å gjøre det. De eldre versjonene har ikke sitemap som standard.
For WordPress nettside: Skriv ditt domene. Example.no/wp-sitemap.xml her vil du finne ditt sitemap. Om du bruker sitemap fra Themet ditt eller en annen utvidelse som f.eks. Yoast så gå til den utvidelsen og se om de har laget sitemap for deg om du ikke fant det. Ulempen ved å ha sitemap gjennom en utvidelse er at du må huske å endre det hvis du bytter utvidelsen.
Du kan også gå til: Example.no/robots.txt her vil du se sitemap, og du vil kunne se hva du har satt opp for at søkemotorer ikke skal finne. Husk at i mange utvidelser kan du velge å blokkere hele nettsiden fra søkemotorer! Aldri gjør det med mindre du har en veldig god grunn. Har du det aktivert så vil du heller ikke få tilgang til ditt eget sitemap
For andre nettsider kan du ofte finne sitemap på samme måte. Ellers ligger det som regel under innstillinger et sted på nettsiden.
Det er til Google Search Console du skal levere inn ditt sitemap. Om du ikke har gjort det allerede burde du uansett sette opp nettsiden der for å kunne analysere hvor godt nettsiden din gjør det hos Google. Både Google Analytics og Search Console burde du sette opp konto hos for alle nettsidene du har.
I Google Search Console velger du nettkart i menyen for å kunne levere inn dit sitemap. Før du starter å publisere artikler burde du endre standard URL- struktur i WordPress. Les hvordan du gjør det her.
Etter kort tid vil du kunne se hvor mange URL-er nettkartet inneholder. Etterhvert som du publiserer mer vil også nettkartet oppdatere seg. Grunnen til at dette er noe alle nettsider burde gjøre, og spesielt nye nettsider er fordi det gjør det enklere for Google å finne innholdet ditt.
Søkemotorene må begrense hvor ofte de indekserer og går igjennom nettsider fordi det koster penger, når du har sendt inn nettkart så gjør du at de kan finne deg på en enklere og rimeligere måte. For store og etablerte nettsider er de også villig til å bruke mer ressurser derfor vil det ha mindre å si om de har et nettkart. Grunnen til at de er villige til å bruke mer ressurser på etablerte nettsider er fordi de vet det er større sjanse for at de finner innhold der som de burde gjøre tilgjengelig i søkemotoren.
Hver gang du publiserer vil du kunne se i Google Search Console at du får flere URL-er. De blir ikke indeksert med engang, men det betyr at de har funnet deg og etterhvert vil du kunne bli funnet i søkemotoren.