SEO For bilder – 7 Tips som vil gi deg mer trafikk!

Ett bilde sier mer enn 1000 ord, og det er riktig men søkemotoren må skjønne hva det er du prøver å si ved å bruke bilde! Søkemotorer er smarte, men de har noen begrensinger som de selv også er tydelig på. Derfor er det å fortelle søkemotoren hva bilde er godt for en viktig del av SEO for bilder.

Bilder i SEO er en måte for å vise at du er en troverdig kilde til informasjon, og ikke minst for å hjelpe leseren med å lettere forstå. Google er ute etter innhold som er troverdig, og som hjelper leseren best mulig! Dette med flere andre faktorer utgjør det de kaller E-A-T, les mer om det her.

Hver gang du publiserer et bilde på nett burde du huske på disse 7 tipsene. Innarbeider du deg en god rutine vil du slippe å måtte gå tilbake å gjøre endringer for bilder du allerede har brukt. Du vil også få mer trafikk når du bruker disse metodene!  Hvor mange prosent av søk i USA på nett bruker google bildesøk tror du? Hele 20%, om du kan øke alle artikler med så mange prosent vil det ha veldig mye å si etterhvert.

1. Bruk unike bilder!

Det er ikke noe i veien med å bruke «stockfoto», men det burde ikke være de eneste bildene du bruker. Søkemotorene kjenner igjen stockfoto siden de ofte brukes på andre nettsider også. Det gjør ikke at du rangerer dårligere, men du rangerer heller ikke noe høyere i søkemotorene!

Ta bilder med telefonen din når det er noe relevant som skjer! Det optimale er selvsagt gode lysforhold og perfekte bilder, men du er nok den eneste som egentlig bryr seg noe særlig om det. Leseren er ute etter et bilde som kan vise noe for å hjelpe de å forstå, et bilde tatt med telefonen er ofte helt perfekt for nettopp det.

Er det helt umulig å finne et bilde? Du kan også embede en video fra youtube. Det gjør at du får et bilde, og leseren kan se en relevant video!

Et unikt og godt bilde er det viktig å ikke undervurdere, og om du ikke er helt fornøyd med det men det er det eneste du har er sjansene veldig store for at du uansett burde bruke det! Du kan rangere høyere en andre nettside med mye høyere autoritet om du gjør det! Skal du bruke bilder som ikke er dine egne? Les dette først!

Har du gode bilder så ikke vær redd for å bruke mange, så lenge det hjelper leseren. Alle artikler burde alltid ha minst ett bilde.

2. Bruk riktig format for bilder

Det finnes mange forskjellige format å velge mellom som du kan ha bildene i. Heldigvis er det de vanligste som de fleste også burde bruke, det er JPEG og PNG.

JPEG er bra for hastighet på nettsiden, men kvaliteten kan bli komprimert. PNG er motstatt, men har kan du ende med at filen blir veldig stor. WebP er et godt alternativ, fordelen er at det også støttes av både Firefox og Google Chrome.

3. Bruk Alt tekst

Når du laster opp et bilde er det i WordPress et eget felt hvor du kan fylle inn Alt tekst. Hvis bilde ikke lastes inn riktig når en leser åpner nettsiden deres er det denne teksten som kommer opp. I fremtiden vil det også være strengere regler for at de som ikke kan se bilder fortsatt kan forstå meningen med bilde.

Har dere en bedriftsblogg? Les gode tips for å lykkes med den her!

Skriver du rundt 10 ord som beskriver bilde så gir du også søkemotorene mye mer informasjon å jobbe. Bruk gjerne søkeord også, men ikke bare putt inn 10 søkeord, de skal beskrive bilde! Tenk likt som du lager filnavn, men gjør det mer detaljert. Les mer om når du skal og ikke skal bruke Alt tekst her.

Lage nettside, Responsivt design

4. Komprimer bilde

Det er ikke noe poeng i å laste opp et bilde som er større en hva det kan vises som på nettsiden din. Alltid komprimer bilde så det uansett ikke er større enn hva nettsiden din viser. Store bilder kan gjøre nettsiden din veldig treig, bruk google sitt eget verktøy for å sjekke hvor rask nettsiden din er.

Bruker du WordPress finnes det flere forskjellige utvidelser du kan bruke for å komprimere bildene uten at du faktisk trenger å komprimere det før du laster det opp. Imagify er en av de utvidelsene, les artikkelen vi har skrevet om hvordan og hvorfor du burde bruke Imagify her!

5. Beskriv bilde i tekst

Når du først har brukt tid på å ta et unikt bilde så ikke glem beskrive det i teksten også. I Alt teksten er det mye god informasjon du har skrevet, men selve teksten i artikkelen burde også ha informasjon om bilde.

Gode overskrifter gir mer klikk, les gode strategier for når du skal lage overskrifter her!

Det må ikke være en hel paragraf, men en setning om hva som foregår på bilde burde du alltid ha med.

6. Bilder må være mobilvennlige!

Nesten alle nettsider har mest trafikk fra mobiler, og tar du ikke hensyn til dette vil det gå hardt utover hvor godt du rangerer i søkemotorer.

Bilde optimalisert for mobil

Les mer om responsive theme hvis du bruker WordPress her! Selv om det themet du har er det så burde du uansett manuelt sjekke det. Du kan bruke Google PageSpeed for å se hvordan nettsiden din sine bilder gjør det for både desktop og mobil.

7. Bruk riktig filnavn!

Dette burde innarbeides som en vane hver gang du lagrer bilder. Istedenfor å ha et filnavn som bare består av tilfeldige tall burde det heller beskrive bilde.

Har du noen gang lett etter et bilde du har lagret på pcen? Det er ikke så enkelt å finne når det ikke har filnavn. Det samme gjelder faktisk for søkemotorene! Gjør du dette vil URL-en til bilde også bli mye mer informativ. Om det er viktig for SEO? Vel det skader iallfall ikke, og det ser mye bedre ut visuelt også!

Oppsummert om bildebruk på nett

De fleste tipsene vi har tatt med her tar maks noen få minutter å implementere, og enda kortere tid når det har blitt en vane.

Les om optimalisering av bilder for en rask nettside her!

Som for det meste annet med SEO så tar det tid før resultatet kommer, men når du gjøre det riktig så kommer resultatet etterhvert! Dette er strategier som er små, men de kan være en av flere grunner til at du rangerer over konkurrenten din. Forskjellen mellom om du rangerer som nummer en eller to er stor, derfor er det også verdt å bruke litt tid på å optimalisere bilder!

På tide med ny nettside? Lage nettside MediaKonsult

Legg igjen en kommentar