Helt nye nettsider blir sjeldent indeksert de første dagene den dukker opp, unntaket er hvis det er en veldig stor aktør bak som søkemotorene får bekreftelse om at burde annerkjennes. Dette gjelder ikke for de aller fleste, og derfor kan det faktisk ta flere måneder før dere i det hele tatt blir indeksert i søkemotorer.
Indeksering brukes av alle søkemotorer, men det er Google de fleste bryr seg mest om av den enkle grunnen til at de også kan gi deg mest trafikk siden de er desidert størst av alle søkemotorer.
Hva er Indeksering av Nettside
For at en nettside skal kunne vises i Google søk så må den være indeksert. Indeksering foregår på URL nivå, det vil si at en side på domenet ditt kan være indeksert, mens andre sider på nettsiden ikke er indeksert. Google «crawler» stadig vekk internettet, og det er på denne måten nye nettsider og URL-er blir oppdaget.
7 Tips for indeksering i søkemotorer!
Nye nettsider kan møte på problemer med indeksering, men også veletablerte nettsider må passe på indekseringen sin med jevne mellomrom.
1. Sørg for at dere er indeksert!
Om det har skjedd at noen har lurt på hvorfor de ikke har blitt indeksert mens de har sperret nettsiden for søkemotorer? Jepp! Dette skjer oftere enn man skulle trodd. De fleste CMS (content Management System) gir deg muligheten til å enten la noen URL-er ikke bli indeksert, eller hele nettside. Mange liker å huke av for at nettsiden ikke skal indekseres når den er helt ny fordi det gjøres endringer på den, det er ikke nødvendig og det er bedre å la søkemotorer få muligheten til å indeksere uansett
Endel pluginer som YOAST lar deg også enkelt ekskludere artikler fra søkemotorer.
2. Overvåk indeksering med GSC (Google Search Console)
Med jevne mellomrom burde dere sjekker om det er noen sider som ikke er indeksert i GSC som burde ha vært det. Når nettsiden er nye er det helt naturlig at det kan ta flere måneder før URL-er blir indeksert.
Det kan også skyldes feil med DNS om Google ikke klarer å finne URL-er i det hele tatt. Sjekk URL-er manuelt og om Google gir deg mulighet til å manuelt be om indeksering. Noen ganger kan URL-er også gå ut av indekseringen til Google, du kan prøve å legge de inn manuelt om det skjer.
Sørg også om å få varsel, f.eks. på mail fra GSC. Der vil du bli oppdatert om det er indekseringsproblemer for noen spesifikke sider, og med forslag til hvordan det kan løses.
3. Bruk Sitemap!
Sitemap, eller sidekart på norsk forteller hva linkene på nettsiden din går til. Når du er en ny nettside burde du sende inn sidekartet, det kan gjøre at du blir indeksert enda raskere. Alle nettsider burde uansett sende inn ett sitemap, for algoritmene får ikke alltid med seg alle URL-ene på egenhånd. Les mer om sidekart og hvordan du sender det inn til søkemotorer her!
I tillegg til Sidekart er det lurt å bruke Brødsmulenavigering, både for brukeropplevelse men også for bedre SEO!
4. Sørg for at nettsiden din er rask!
Når søkemotorer «crawler» nettet for innhold så koster det mye penger, og er du en ny nettside så er ikke budsjettet de er villig til å bruke på deg særlig stort. Selv om du har en fin nettside så kan dårlig SEO optimalisering gjøre at du ikke benytter deg av det budsjettet som er allokert til nettsiden din.
Spesielt bilder som er altfor store kan gjøre en nettside treig. Bruker du WordPress kan du bruke en plugin som WP Rocket for å gjøre nettsiden betydelig raskere! En rask nettside er mye viktigere enn mange fancy designelementer som gjør nettsiden rask. Det betyr ikke at du ikke skal ha fancy designelementer, men du må bare forsikre deg om at de blir laget riktig og ikke gjør nettsiden din treig.
5. Gjør så søkemotorer har lyst til å indeksere deg!
Indeksering er noe som kommer av seg selv om du har laget en god og unik nettside som er i tråd med E-E-A-T som er retningslinjene til Google, les mer om det her!
Poenget er at skriver du noe som er feil eller rett og slett veldig lite nyttig og ikke tilføyer noen verdens ting så er det ikke sikkert søkemotorer har lyst til å indeksere innholdet ditt. Så lenge du ikke bryter noen retningslinjer fra søkemotorene så blir som regel alt indeksert etterhvert.
Lager du godt innhold vil det faktisk bli raskere indeksert. Det vil ofte gjøre at du får delinger/ linker fra andre sider og sosiale medier. Dette ser søkemotorene som positivt, og derfor ser de også en verdi i at du raskere blir indeksert. Viktige nettsider indekseres flere ganger om dagen, mens mindre nettsteder kan bli det mye sjeldnere.
6. Bruk internlinking på nettsiden
Som en ny nettside har du små sjanser for å få mange naturlige linker i starten, og det er de du ønsker deg. Linker fra andre nettsider med høy autoritet til deg gir din nettside autoritet. Det er ikke nødvendig for å bli indeksert, men det vil hjelpe!
Internlinking skal gjøres på en god måte hvor du faktisk hjelperen leseren til å bli sendt videre til relevant innhold. Internlinking er også bra for å både bli indeksert raskere og generelt for SEO på nettsiden, les mer om viktigheten av internlinking her!
7. Sørg for at innholdet ditt er oppdatert
Det er viktig å være klar over at selv om du er indeksert har det ingenting med rangeringen din i søk hos søkemotorene å gjøre. At du er indeksert betyr bare at de har tatt deg litt inn i varmen, og du nå faktisk har en mulighet til å rangere.
Hvor ofte du trenger å oppdatere innholdet ditt avhenger av mange faktorer. Hvis innholdet er utdatert, så må det oppdateres. Har du ikke ressurser til å alltid gjennomføre dette kan det være lurt å heller lage innhold om andre temaer. Det handler om hvor ofte det oppdateres, hvor stor konkurranse det er om søkeordet og om du lager innhold for YMYL.
Innhold som er oppdatert, og du rangerer så høyt som du ønsker i søkemotorer trenger ikke ha veldig høy prioritet på å oppdateres. Vent også med å oppdatere til det har gått noen uker med mindre det faktisk må oppdateres så innholdet får en sjanse til å rangere i søkemotorer. Har du søkeord som rangerer på førstesiden og det er en featured snippet der kan du lese mer om hvordan du kan vinne den plasseringen her!