Brødsmulenavigering – Gi en bedre brukeropplevelse

Hjem » Blogg » SEO » Brødsmulenavigering – Gi en bedre brukeropplevelse

Brødsmuler, brødsmulesti, brødsmulenavigering eller bedre kjent som «breadcrumb navigation». Se for deg brødsmuler som legger spor etter deg, det gjør det enkelt å finne tilbake. Det er ikke mer komplisert enn dette, brødsmulenavigering er en metode som kan implementeres til nettsider for å enklere kunne navigere.

Hva er brødsmulenavigering?

En ny nettside har ikke så mange sider/innlegg og derfor er det også enkelt å navigere. Problemet er når du får mange sider, kategorier og underkategorier. Brukeren vil tilbake til en underkategori, men det er ingenting som viser hvor brukeren er på nettsiden i det hele tatt. Det er dette problemet brødsmulenavigering løser.

Hvor avansert brødsmulenavigering dere trenger varierer etter hvor stor nettsiden er. Funksjoner som «Tilbake til søk» er også veldig nyttig brødsmulenavigering spesielt for nettbutikker.

Brødsmulenavigering og SEO

Grunnen til at brødsmulenavigering er bra for SEO er ikke kun at det gir en bedre brukeropplevelse. Søkemotorer dedikerer ett budsjett til alle nettsider for hvor mye ressurser de kan forsvare å bruke på indeksering. Derfor er det spesielt for nye nettsider ekstra viktig å gjøre det lett for søkemotorer å «crawle» nettsiden. Brødsmulenavigering gjør at dette blir enklere.

Lage nettside, Responsivt design

E-E-A-T er retningslinjene til Google og en stor del av dette er å gi en god brukeropplevelse. Det er selvsagt viktig at det kan hjelpe for SEO, men brødsmulenavigering er faktisk viktig av flere grunner. Har dere en nettbutikk kan dere få mer salg, og ved displayannonser kan dere få mer betalt siden brukeren vil være lengre på siden deres.

Det har også skjedd en endring, spesielt i desktop hvor søkeresultater i søkemotorer nå viser brødsmulenavigeringen istedenfor URL. Inntil videre gjelder det kun når dere har brødsmulenavigering aktivert og hvis ikke vil URL fortsatt vises.

Både tid på nettsiden, og antall økter besøkende har på nettsiden pleier å gå opp når brødsmulenavigering innføres. Se resultatet brødsmulenavigering ga for en kunde hos oss.

Bildet over viser hvordan det gikk fra ca 1 økt til rundt 1.7 økter. Dette kan også økes betydelige med internlenking. Bildet under viser gjennomsnittlig øktvarighet som også har stabilisert seg på et høyere nivå. Det er ikke nødvendigvis ønskelig med høyere øktvarighet, hvis det skyldes at den besøkende ikke finner det den leter etter. Men i dette tilfellet ser vi at det kun handler om brødsmulenavigering, og at den besøkende utforsker nettsiden, det er alltid ønskelig!

Valg av struktur for brødsmulenavigering

Før dere aktiverer brødsmulenavigering er det lurt å gå igjennom hvordan det kommer til å hjelpe brukeren deres. Her vil det ha mye å si hvordan nettside dere har. Er det innhold vil det være en annen struktur enn for nettbutikker som er best.

Nettbutikk – Her skal det være enkelt å komme tilbake til produkter og kategorier. Det vil si hvis man er inne på ett produkt skal man enkelt kunne navigere tilbake til en eller flere underkategorier.

Eksempel: Hjem > løping > Gensere > Herre

Poenget er at det må være en struktur som hjelper, og brukeren enkelt finner frem og alltid vet hvor på nettsiden man er.

Nettavis: Her vil det å bruke kategorier innenfor relevante temaer hjelpe brukeren. Og ikke minst vil mange faktisk benytte seg av muligheten til å trykke seg inn på flere kategorier som igjen gjør at dere får lesere som oppholder seg lengre på nettsiden!

Eksempel Hjem > Nyheter > Innenriks

Implementere brødsmulenavigering

Struktur for brødsmulenavigering avhenger av hva som vil hjelpe brukeren deres mest. Oppsettet vil variere mellom forskjellige CMS også. Med WordPress kan du enten implementere brødsmulenavigering på hele siden så det alltid blir værende der.

Et annet alternativ er å bruke Yoast til å legge inn en kode for brødsmulenavigeringen der du ønsker. Denne vil vanligvis være mest hensiktsmessig å ha øverst på siden under overskriften.

Når «Yoast Brødsmuler» er valgt og lagt inn vil den vises som den gjør øverst på denne siden.

I innstillingene til Yoast velges det hvordan du ønsker at navigeringen skal struktureres. Har du flere kategorier kan du velge en hovedkategori på innlegget for å bestemme hvilken kategori som skal vises.

Dette er enkel og gode måte å komme i gang med brødsmulenavigering! Med Yoast utvidelsen kan du også enkelt lage Meta Beskrivelser!

På tide med ny nettside? Lage nettside MediaKonsult

Legg igjen en kommentar